Срђан Крунић: За КиМ свеци плачу

Господо, народ је веома чудна појава, о Богу да не говоримо, немојте после да буде да се народ узнемирио што га нико није „узнемирио“ на молитву, пост и покајање

Фото: Стање ствари/С. К.

„Помоз, Боже, јаднијем Србима, и ово је неко знаменије!“
Обрад, Горски вијенац

Прво је проплакао Свети Архангел у Крки, манастиру-богословији. На дан Вучићевог скупштинског ружења Лазаревог завета и србског народа, и заговарања издаје Косова, Архангел проплака обилније. Уз њега је промироточила икона Светих новомученика Далматинских. Први медијски извештај о Архангеловом плачу је уклоњен са Поука. Ако су неком нешто сметале вести из Далматинске епархије, што није поред цензурисања чуда Божијег цензурисан и интервју владике далматинског Јутарњем, на пример? Неки кажу „то је зато да се не би народ узнемирио“. Господо, народ је веома чудна појава, о Богу да не говоримо, немојте после да буде да се народ узнемирио што га нико није „узнемирио“ на молитву, пост и покајање?!

Неколико дана касније, на другом крају Србства промироточише мошти Светих мученика Сурдуличких. Епархија врањска је догађај званично потврдила путем Фејсбука:

„ВЛАДИКА ЈЕ ДАО СВОЈ СУД – ОВЕ МОШТИ МИРОТОЧЕ

Сећате се да смо скоро објавили ову слику, али нисмо били достојни да о њој, као чуду, дамо суд. Овај део моштију Светих Сурдуличких мученика се налази у цркви, при родној кући и Свеправославном центру Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског, у Врању. Владика Пахомије је потврдио да мироточе! Велики благослов за Епархију врањску! Слава и хвала Богу за све! Ђакон Далибор Јовић“

Између та два чуда, на Спасовдан у престоном граду Београду промироточи икона Светога Деспота, кад је војска узела у руке. Није ту крај. Чују се гласи да је на Спасовдан, дан пре свога дана, мироточила једина државотворна икона у Србаља, чудотворна Пећка Красница. Чују се и гласи да је промироточила и глава Светог Николаја Србског у Лелићу!

Пре, за време, и после Архијерејског сабора наше Цркве јавност је имала неприлику да гледа и слуша рашомон на црквене теме – петоколонашко подржавање Фанара и украјинских расколника, Максима vs. Иринеја, Жељку по наруџбини, режимлије & инсајдере са Сабора по наруџбини, интервјуе по наруџбини, аналитичаре по наруџбини! О наведеним чудима пак медији су преписивали да се „ове појаве у народу тумаче пре свега као лош знак“, ако неко дода да „најчешће упозоравају вернике на покајање и јачање вере“.

Нешто мало више смо чули од културолога др Јована Јањића: „Људи обично у први мах не разазнају коју поруку такав догађај носи, али с временом се ипак таква порука пројави. Судбина нашег народа је таква да има разлога не само да народ плаче него и свеци. У сваком случају, у питању је нека опомена над којом се ваља замислити. Овакве појаве се никада не дешавају случајно, без обзира на то што неверујући људи томе не придају важности. Али људи од вере знају да иза тога нешто следи или да је то опомена за оно што се чини“. Од клирика ништа – сем часног примера старешине Вазнесењске цркве.

Извор: Вечерње новости

„ЦРКВА ПОВЕЛА ИСТРАГУ!

Проверава се да ли је ИКОНА СВЕТОГ ДЕСПОТА СТЕФАНА ЛАЗАРЕВИЋА ЗАИСТА ПРОПЛАКАЛА!

Отац Арсеније: Ако је то истина то је ВЕЛИКА ОПОМЕНА ОД БОГА СВИМА НАМА!

Старешина Вазнесењске цркве у Београду Арсеније Арсенијевић каже да ће Црква детаљно истражити шта се тачно догодило са иконом Светог деспота Стефана Лазаревића током литије на Спасовдан у Београду после информација из појединих црквених кругова да је икона замироточила!

– Иако је вест о мироточењу иконе потекла из црквених кругова, не смемо да је узмемо здраво за готово – каже отац Арсеније и додаје да још није до краја проверена информација да је икона заплакала на Спасовдан.

– У овом тренутку је у току истрага шта се тачно десило – каже старешина Арсенијевић и додаје да ће јавност након истраге бити обавештена о томе.

Арсенијевић је објаснио шта би оваква појава означавала уколико се испостави да су сузе биле стварне и какав значај има за вернике у Србији, али и широм света.

– Значење мироточења икона има важну поруку за све нас. Главна је да је Бог са нама. Ово може да се протумачи на двоструки начин. Један је да Бог жели да нам покаже да је међу нама, да је ту, присутан и да једноставно шаље своју пажњу. То означава Божју посету – каже старешина за портал SrbijaDanas.com и додаје:

– Врло је важно да се схвати да овакво дешавање служи као велика опомена људима да их Бог није заборавио и да је ту са њима.

Отац Арсеније каже да је специфично да се на месту на коме дође до такве појаве плакања иконе исцељују греси. Ране се лече на том месту и верници и они који то нису имају прилику да исправе своје грешке и да се помоле Богу.

– Морамо да знамо да све што Господ Бог ради, ради са љубављу, тако је и овог пута. Бог мисли на људе и кроз овакве појаве им шаље прилику да се „излече“ од зла које су се себи и другима нанели, закључује старешина Вазнесењске цркве.


ИЗМЕНА: Ранија верзија овог чланка садржавала је да је Јован Јањић “новинар и православни публициста”.Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Хвала!
    Прочитао и схватио поруку мироточив икона!

  2. Станимо право. Одлучно. Из срца. Са жарком жељом. За спас Србије. За спас рода.

    https://stanjestvari.com/2018/07/07/saborno-moljenje-za-srbiju/

Оставите коментар