Министарство просвете: Завршни испит из математике одложен, комбиновани тест није „проваљен“

Утврђено је да није процурео комбиновани тест и да су примери теста који су кружили друштвеним мрежама од прошле године. Тест из матерњег језика није споран

Тестови писани руком одложили завршни испит из математике (Фото: Биљана Вучковић, приватна архива/РАС Србија)

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у девет часова одложено је за четвртак, 20. јун. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Комбиновани тест ће бити одржан по плану – сутра. И све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је тест из математике за малу матуру „проваљен“.

„Кривица је до појединаца који ће бити кажњени. Полиција спроводи истрагу, утврдићемо где су отваране врећице и нико неће моћи да докаже да није тако. Одговорност ће сносити начелник неке управе, директор свакако, а онда ћемо видети ко је био у контакту са тестом“, рекао је Шарчевић.

Помоћница Министра просвете Весна Недељковић изразила је жаљење због одлагања теста и додала да је „увек у питању људски фактор“.

„Имамо сазнања, у непосредној смо комуникацији са МУП-ом. Захвални смо кабинету министра Стефановића који нам је пружио помоћ у откривању одакле је потекло. Не могу ништа да кажем док су у току истражне радње“, рекла је Недељковићева.

Навела је да је 50 одсто Србије дигитализовано и да се нада да ће у наредних пола године тај процес бити завршен, како би се наредне године тест полагао електронски и овакве ситуације се не би понављале.

Директор ОШ „Краљ Петар Други“ у Ужицу Никола Бацетић рекао је за РТС да ће школе морати да прикупе све тестове, како би се утврдило да ли су отварани. Уколико јесу, мораће да постоји покриће – да ли су супервизори присуствовали и слично.

Јовица Стевановић, просветни саветник из Пчињског округа, објаснио је да су тестови дељени између 5.30 и 7 часова. Директори су онда у пратњи полицијских службеника кренули ка школама, када су сазнали да тест данас неће бити рађен.

Из Демократске странке, Народне странке, ЛСВ-а и Двери су тражили од министра Шарчевића да поднесе оставку због пропуста.

Сутра полагање комбинованог теста

Фотографије комбинованих тестова које су се појавиле на друштвеним мрежама су лажне, према томе тестови за полагање тог дела мале матуре нису „проваљени“, па ће сутра како је и предвиђено, бити одржано полагање комбинованих тестова, речено је за Танјуг у Министарству просвете.

„Све те фотографије су лажне. Ради се о тестовима из ранијих година и то је проверено са Заводом“, рекла је помоћница министра у Министарству просвете Весне Недељковић.

Са тестом из српског језика, који су осмаци полагали јуче, све је у реду, навела је Недељковићева.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 18. 6. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар