РТС: Жене срећније и дуговечније без деце и бурме, каже наука

Традиционални обрасци успеха више не могу да се доведу у везу са осећајем среће, тврди Пол Долан, професор бихејвиоралних наука на Лондонској школи економије

Извор: РТС

До сада се наслућивало, али сада је и научно доказано: жене које нису удате и немају деце чине најсрећнију подгрупу популације. Такође, статистика каже да оне живе дуже.

Традиционални обрасци успеха више не могу да се доведу у везу са осећајем среће, тврди Пол Долан, професор бихејвиоралних наука на Лондонској школи економије. Долан истиче да се то нарочито односи на брак и подизање деце.

„Они који су у браку срећнији су од других подгрупа друштва, али само када је њихов супружник у просторији током давања одговора. Када партнер није ту одговор гласи – врло су несрећни“, објашњава Долан.

Према његовим речима, постоје подаци који су прикупљани током дужих периода, али када се подвуче црта – ако сте мушкарац требало би да се венчате, а ако сте жена, боље не.

Јачи пол има користи од брака јер се „смирује“, мање ризикује, више зарађује и живи нешто дуже, наводи Долан. С друге стране, припаднице нежнијег пола морају да „трпе све то“ и умиру пре него што би да се нису удале.

„У читавој популацији најздравије и најсрећније су жене које се нису удале или добиле децу“, наглашава Пол Долан.

У новој књизи Happy Ever After, Долан наводи доказе истраживања које је спровео „American Time Use Survey“ у којем су упоређивани нивои уживања и незадовољства код (и мушкараца и жена) невенчаних, венчаних, разведених особа, као и оних чији су супружници преминули.

Резултати показују да је количина среће коју би пријавили они који су у браку већа него код оних који нису изговорили судбоносно „Да“, али само уколико је и партнер у просторији.

Они који нису ступали у брак ређе су оцењивали свој степен незадовољства него особе које су у браку када би одговарале на питања када њихов супружник није присутан.

У неким другим истраживањима утврђене су одређене корисне стране брака и код жена и код мушкараца када су у питању финансије и здравље.

Пол Долан то објашњава већим приходима и емоционалном подршком, што онима који су у браку омогућава већу спремност на ризик и спремност да потраже медицинску помоћ.

Међутим, Долан наглашава да стајање на луди камен мушкарцима доноси бољитак по питању здравља јер не срљају у ризик као када живе као момци.

То што је удата углавном не утиче позитивно на здравље жене, а чак је код припадница лепшег пола у средњим годинама забележен повећан ризик од болести, било тела било менталних стања, него код оних жена које се нису удале.

Упркос добробити које жене имају од самачког живота без деце, навод Долан, и даље је уврежено мишљење да су брак и деца сигурни знаци успеха, што показује да нас и влада стигма која може да доведе до тога да се неудате жене осећају несрећно.

„Када видите жену која има 40 година, а нема деце – ‘Штета, зар не? Можда ћеш једног дана упознати правог и то ће се променити’. Не, можда ће упознати погрешног човека и то ће се променити. Можда ће упознати човека који би је учинио несрећнијом и мање здравом и због тога ће раније умрети“, поручио је Долан.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 26. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

10 replies

 1. За бихејвиорализам доличан је један билингвинални плеоназам – ступидна глупост !

 2. Ова испостава BBC-ја у Србији, названа „Јавни медијски сервис Европске Србије“, вероватно мисли и на срећу својих вредних новинарки, које путујући по свету одбацују друго презиме, као баласт у правом доживљавању среће слободних жена.

 3. Da vidimo…
  Londonsku školu ekonomije i političkih nauka (The London School of Economics and Political Science), su osnovali članovi Fabijanskog društva http://www.lse.ac.uk/about-lse/our-history. To su: Sidney Webb (1859-1947), Beatrice Webb (1858-1943), Graham Wallas (1858-1932) i G Bernard Shaw (1856-1950) Zanimljivo mi je dobri ljudi da vas pitam da li vidite negde reč socijalisti ili komunisti u predstavljanju te škole u delu o nama? 🙂 Svo četvoro su bili komunisti. Fabijansko društvo je komunistička organizacija. Možda bi neko rekao da su to laki komunisti ali kada se zlo provlači u društvu pametnije i rekao bih neprimetnije da li je onda opravdano pitati jesu li zaista manje opasni od već poznatih drugova i drugarica koji su se bavili pogubljenjima, mučenjima, koncentracionim logorima, ubijanjima kroz deportacije, izgladnjivanje i prinudni rad, jer šta ako se zlo ponovi (i čak gore), a ovoga puta bolje maskirano…?
  Zbog ovoga ćete me posebno voleti dobri ljudi… en.wikipedia.org/wiki/Fabian_Society Primetite molim i izvor tog podatka http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/4944100.stm Primećujete naravno koji je komunistički zločinac na slici? 🙂 Ima i ovo da se čovek smrzne… digital.library.lse.ac.uk/objects/lse:tim417xoh
  Vidite… ta škola ima i program „studija roda“ (u Srbiji poznatiji kao „rodnoravnopravni“ :)), što možete videti ovde http://www.lse.ac.uk/Programmes/Search-Courses?query&f.Subject%7Csubject=Gender
  Povezujemo stvari je l’ da? Napadi na porodicu, decu, Srbe i Pravoslavlje najviše dolaze od sledbenika zločinačke ideologije!
  Uh… a da vidite dalje… To Fabijansko društvo je ogranak tzv. Društva novog života (The Fellowship of the New Life) takođe komunističke organizacije. Neki kažu da je grupa koliko sam razumeo praktično samo promenila naziv http://www.newworldencyclopedia.org/entry/Havelock_Ellis. Bilo kako bilo – najzanimljiviji članovi tog društva su bili bivši Premijer UK James Ramsay MacDonald i seksolog Havilok Elis (Henry Havelock Ellis), podržavalac eugenike. Kaže W. da se susretao sa Eleanorom Marks najmlađom ćerom jelte… onoga koji nije Deda Mraz a liči… Kaže i da je njegova žena Edit Elis sarađivala sa njom. Još dalje vodi trag do Ralf Valda Emersona (Ralph Waldo Emerson) a idejno rekao bih i do… uh… zločinačke komunističke organizacije Emerson Collective – ali o tom potom…
  Što se tiče samog „istraživanja“ vidimo da nije objavljen izvor gde se može proveriti kao i logičku protivrečnost za „одређене корисне стране брака“. Vidimo i besmislenu, propagandnu izjavu „Традиционални обрасци успеха више не могу да се доведу у везу са осећајем среће“. Vidimo dakle da su zaključci samo tumačenje Pol Dolana, profesora iz komunističke škole i to tumačenje… pa… određenih rezultata…

 4. “..До сада се наслућивало, али сада је и научно доказано: жене које нису удате и немају деце чине најсрећнију подгрупу популације. Такође, статистика каже да оне живе дуже…“. Добро – нека је и тако, те жене које нису удате и немају деце могу да се у потпуности посвете пословној/научној /политичкој каријери и постигну успехе у тој каријери, добрим делом (зло) употребљавајући и свој секс (што да не?). И – онда…? Онда замишљају да уживају пар деценија у том свом друштвеном успеху, а чак и тада када дођу кући, саме, а поготово нпр. кад су већ остареле – рецимо у узрасту преко 60 година, саме, када се друштво растури, седе сасвим и потпуно саме, а ту је и флаша…саме – евентуално и са својим кучетом. Ако је неки вучјак или дога, када буду старије, могу – ако је мужјак, и да га издресирају да их задовољи… остаре тако , саме, без игде икога, без деце, породице, унука… ни од кога истински вољене, поштоване… а ако статистика и каже да живе дуже – па, то је онда можда и казна Божија! Тако саме, од свих остављене, одртавеле, цркну и нико их често и такве не примети док се не усмрде, па онда полиција провали врата…
  С друге стране, жене које остварују своју Богом дану биолошку каријеру, ма и патиле у неком браку (а не пате баш све, јер неке знају и да удесе тако да им и мужеви итекако пате), или и без брака, али – било како, такви парови често имају децу, унуке, породични живот, срећу, па и несрећу, па срећу, па задовољство, па и патњу – али они живе пуни људски живот! Истина, такве жене скоро никада не постижу врхунце у својој професионалној каријери за коју су училе, али зато остварују оно највеличанственије што људско биће може да оствари: пуни људски живот! Јер живот жене која је узорна мајка, баба, прабаба и јесте врхунска људска каријера, са којом се ниједан мушки живот, ма и са најуспешнијом каријером, не може поредити.

 5. “Жена је царица која се дарује /од Бога/ и царица која дарује /живот/ –
  рађа и препорађа /васпитава/ децу“!
  Има ли ишта вреднијег од тога?
  Нема!

  Драган Славнић

 6. Постоје и истраживања која показују да су жене генерално несрећније почевши од 70-их па на овамо.

 7. И на зиду не свашта писало, па су неки главу сломили, јер су поверовали!

 8. Тим и таквим „научним“ методама се може доказати да су особе хомосексуалне оријентације здравије и веселије од обичног убогог света. Таквим методама се може доказати да нам је председник не само нормалан, већ и генијалан. Могло би се доказати да један представник невладине организације, у присуству другог представника било које исте или друге невладине организације, лучи хормон среће и благостања, који утиче благотворно на његов пробавни систем.
  Научно је дакле доказиво да мајчинство проузрокује дубоку поремећеност женске личности и да је сваки други облик провођења животног века за жену бољи.
  Закључак је да жене не треба ни да се удају, ни да рађају, а да мушкарци треба да буду педери. То је гарант за опстанак и срећу човечанства, зар не?
  Не рекоше за коју награду је предложен велики „научник“.

 9. Може овај „стручњак“ да трабуња колико хоће, али увек ће већина Британки а и иначе жена из света да пре изаберу породичну причу из серија/ лимунада него то његово „скроз саме, нећемо бити маме“. Зашто? Жене, као и мушкарци, се плаше самоће. Ово је сасвим нормалан страх и он тера људска бића на размножавање. То није ни себичност, то је Богом-дато правило. Велики поздрав свима од срећне младе маме и супруге.

 10. @плаше самоће. Ово је сасвим нормалан страх и он тера људска бића на размножавање

  жеља за потомством је уграђена у наше гене, то нам је смисао живота

Оставите коментар