Александар Вучић: Нисам говорио о војној интервенцији, већ да ће Србија заштитити српски народ

Никакве интервенције нисам помињао, ви сте их помињали, одговорио је Вучић на питање новинара после седнице парламента о КиМ

Александар Вучић (Извор: Снимак екрана/РТС)

Ни у једном тренутку нисам рекао да ће Србија „војно интервенисати“ ако дође до озбиљних сукоба на северу Косова, већ да ће заштитити српски народ, рекао је председник Србије Александар Вучић.

На питање новинара после седнице парламента о КиМ о томе да је он рекао да ће војска интервенисати, Вучић је исправио новинара и истакао да никада није употребио речи војна интервенција и да је пажљиво користио термине.

„Нисам рекао да ће Србија војно интервенисати, рекао сам да је Србија спремна да заштити свој народ, немојте да додајете речи које нисам изговорио. Нећемо да ратујемо, чувамо мир готово по сваку цену, а то готово по сваку цену је – ако неко мисли да може да изврши погром над нашим народом. Никакве интервенције нисам помињао, ви сте их помињали“, одговорио је Вучић.

Упитан да ли је упознат да по Кумановском споразуму свака интервенција на територији КиМ значи аутоматски рат са НАТО-ом и да ли је Србија спремна да се упушта у тако нешто ако на северу Косова дође до озбиљнијих сукоба, Вучић је упитао да ли га сада оптужују да је и „ратохушкач“.

„Данима сте ме оптуживали за издају и да не помажем Србима, а малопре су неки који су протежирани код вас држали конференцију и рекли да сам издајник и да Руси треба да дођу на Косово, а не само ми. Сада ме оптужујете да ратујем. Јуче сам био издајник, а сада би да ратујем, хајде, договорите се шта сам од тога“, рекао је Вучић.

 

Председник је истакао да он није неодговоран човек који би Србију довео у тешку ситуацију, нити неозбиљан да би српски народ на КиМ довео у безизлазну ситуацију у којој би „ставили завежљаје на раме и потрпани на тракторе дошли у централну Србију“.

„Између тога да сам издајник и ратохушкач, што користе сваког дана лажно и усмерено против мене, ја бирам средину. Један озбиљан и одговоран човек који ће штитити свој народ увек када је потребно, онако како може у складу са међународним правом и законима. Истовремено, да се не бусам у јуначка прса и да не глумим већег хероја него што јесам, као што то раде они који се у вас заклињу“, закључио је Вучић.

Извор: N1/Фејсбук

Не верујем у договор великих сила

Вучић је оценио да би било лакше ако би се велике силе договориле по питању Косова и Метохије, али да сумња да ће до тога доћи.

Вучић је на питање новинара после седнице парламента о КиМ да прокоментарише предлог Бошка Обрадовића да на Косово дође руска војна мисија, подсетио да је Русија била на Косову до 2003.године.

Указао је да је Србија независна земља, да поштује и има најбоље односе са Русијом, али и да има сопствену војску.

„Ако би се договориле велике силе, било би утолико лакше, али сумњам да од тог посла има нешто“, констатовао је он.

На критику посланика Ђорђа Вукадиновића зашто је примењивао споразуме које је потписао Борко Стефановић, Вучић је казао да је свашта до сада чуо, али не и овако нешто.

„Био сам срећан што су то рекли. Да је другачији дан, насмејао бих се. Замислите када вас неко оптужи што сте поштовали међународне уговоре које је неко раније потписао?!“, рекао је он, пренео је Танјуг.

Недолазак дела опозиције говори више о њима

То што део опозиције није дошао на седницу Скупштине Србије о Косову и Метохији више говори о њима, а мој посао је да будем у парламенту, изјавио је председник Србије.

Упитан да прокоментарише то што на скупштинској седници није било дела опозиције, Вучић је новинарима после гласања о извештају о КиМ у парламенту рекао:

„Он су имали телевизоре у својим собама као биоскопе, па да науче нешто и о КиМ. Неки од њих су гледали, неки су на далеким путовањима, уживају у светским метрополама, лепо им је.“

Како је истакао, његов посао је да буде у парламенту.

„Срећан сам што нисам изашао из сале ниједног секунда, што сам успео да саслушам све посланике, да одговорим и покажем поштовање према свакоме“, рекао је Вучић.

Тако председник, каже он, треба да се понаша, говори и иступа.

„А што се њих тиче, то што нису били, већина посланика је била. Захвалан сам тим посланицима, они који нису били много више су говорили о себи него о мени, о нама или о било коме другом, а понајмање о Србији“, каже Вучић.

Како је рекао, народ ће то свакако умети да оцени на најбољи начин јер је, додаје, народ увек најбољи судија.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 28. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

4 replies

  1. Читајући ове редове не могу се отети утиску да се председник Вучић понашао као осуђеник на условној слободи. Као да му је запрећено поновно враћање на издржавање казне, ако и само помене употребу силе. Не знам откуда њему такво гледање на поступке агресивне националне мањине на Косову и Метохији? На овакво исказивање грубе силе на голоруке грађане, треба запретити на одговарајући начин. Не можемо се само жалити „Великом брату“, односно онима који те насилнике прећутно подржавају. Јер тиме показујемо, не само наше напоре за очување мира, него и слабост државе Србије. Србија није војно побеђена јуна 1999. године. Она је на превару и претње са свих страна, укључујући и Русију, натерана да потпише Кумановски споразум са агресором. Тек после 5. октобра 2000. године власт у Србији је омогућила да се агресор увуче у све поре државе. Али данас, када нам јаки пријатељи нуде помоћ у отпору тадашњем агресору, ми се и даље понашамо као војно побеђена држава. И као Немачка после Другог светског рата, не смемо ни да се бранимо од напада слабијих од нас. А о неком враћању отете покрајине Косова и Метохије да и не говоримо.

  2. Predsednik koji izjavi „Vojska će braniti narod ako dođe do ozbiljnijih napada, pobedićemo“ , a samo posle par sati „Nisam pominjao vojnu intervenciju na severu Kosova“, nije za funkciju već za hospitalizaciju i to hitnu.

  3. Следећи циљ: рећи две опречне изјаве за мање од сат времена.

  4. Глуп човек може да прича глупости и бесмислице а то ради Вучић. Јер ако Србија жели да заштити наш народ на КиМ мораће то да уради са војском. Зато је ваљда војска стављена у бојеву готовост или је то још једна заје*анција са војском јер Србија неће да војно интервенише.

    Изгледа да народу на КиМ остаје за спас само Супермен из Фекетића.

Оставите коментар