Фљора Бровина објавила фотографије из порнографског филма као доказ за силовање

Испоставило се да фотографија не приказује стварни догађај. Заправо, то је порнографски филм чија сцена представља фотографију коју је представила Бровина, навео је приштински Експрес

Фљора Бровина (Фото: Gazeta Express)

Иако је јуче у Скупштини Косова усвојена резолуција о „геноциду Србије на Косову“, главна вест у косовским медијима било је објављивање фотографије узнемирујућег садржаја – наводног групног силовања Албанке од стране српских снага, за коју се касније испоставило, како су косовски медији пренели, да је реч о сцени из порнографског филма.

Фотографију је медијима у скупштини показала посланица ПДК Фљора Бровина (Flora Brovina), и она је требало да представља доказ силовања Албанке од стране српских снага. У позадини су приказани, како је објашњено, чланови њене породице, који клече са рукама везаним иза леђа. Бровина је изјавила да је фотографија направљена апаратом српског војника, као и то да је наводна жртва жива.

Иако са драматично узнемирујућим садржајем, ову фотографију су листом објавили косовски медији, чак и без упозорења о каквом садржају је реч, или затамњивања фотографије.

Убрзо су уследиле бројне, оштре критике на рачун Бровине. Косовска мрежа жена поручила је да је Бровина објављивањем погазила принцип достојанства жртава.

Међу првим реакцијама била је посланица Самоопредељења Саранда Богујевци, која је нагласила да су породице жртава рата узнемирене и да фотографија није смела да се објави.

У међувремену, у косовским медијима су затамњене претходно објављене фотографије, а негде су и уклоњене.

Након овога, у неким медијима објављена је и још једна фотографија наводног убиства албанског детета, за које се тврди да је претходно такође било сексуално злостављано.

Бровина је након тога, у ексклузивној изјави за емисију „Фронтал“, изјавила да је имала дозволу породице наводне жртве као и од жртве лично, као и да идентитет жртве крије, пренела је Gazeta Express.

„Да, наравно, од мајке сам добила дозволу. Добила сам дозволу и од те особе лично“, изјавила је Бровина за Т7.

Како је рекла, „добро је објавити чињенице о злочинима које су починили Срби“. Изјавила је да је до ове фотографије дошла „вероватно 2003-2004. године“, пренео је Инсајдери.

„Била сам изненађена реакцијом неких мојих колега, јер морамо доказати геноцид. Била је то скупштина где сам хтела да се чује“- рекла је Бровина.

У међувремену, косовски медији су пренели вест да се упитна фотографија може наћи на порнографском сајту у Ираку.

„Испоставило се да фотографија не приказује стварни догађај. Није у питању ни рат на Косову, нити било који други рат. Заправо, то је порнографски филм чија сцена представља фотографију коју је представила Бровина“, навела је Gazeta Express.

С друге стране, Бровина је у изјави за Т7 остала при тврдњи да је реч о аутентичној фотографији коју је, како је изјавила, представила и на међународној конференцији о женама жртвама силовања током рата као и на конференцији која је одржана у Влади Косова, преноси Инсајдери.

Упитана о сличности са порнографским садржајем, Бровина је још једном поновила да је реч о аутентичној фотографији. „То није истина, зато што знам где се догодило“, изјавила је.

Одбила је да открије порекло фотографије, и додала да је у контакту са особом која јој је доставила исту.

„Ко је извор и где се догађај десио, рећи ћу тужиоцу кога сам већ контактирала“, изјавила је Бровина.

Поред тога, негирала је и наводе да су лидери њене странке тражили од ње да објави фотографију на данашњој седници.

„Нити су они знали шта сам имала да представим у скупштини данас, нити ми је ико тражио да објавим ту фотографију. Можете их све питати“, рекла је посланица ПДК, преноси Газета.

Овим поводом огласила се и тужитељка Специјалног тужилаштва Косова, Дрита Хајдари.

„Поводом тврдњи Фљоре Бровине, истрага ће бити спроведена и затражићемо идентитет жртве и доказе које тврди да поседује. У међувремену, поводом објављивања фотографија са страних портала из ирачког рата, затражићу кибернетичку експертизу“, саопштила је Хајдари, преноси Инсајдери.

Бровину од јутрос испитује Косовска полиција, она је позвана да сведочи о аутентичности ове фотографије, као и да подели информације о идентитету наводне жртве.

Кадри Весељи: О фотографији да се изјасни КИА

„Не знам да ли су фотографије праве или не“, прокоментарисао је председник косовске скупштине Кадри Весељи, страначки колега Бровине, преноси Gazeta Express.

„Али оно што ја знам и сви знају је да су се српски геноцид и силовања десила на Косову“, рекао је Весељи.

Изјавио је да је новонастала ситуација, „тешка и забрињавајућа“ и да треба „превазићи тежак тренутак са самопоуздањем“ али и додао да није био „уопште свестан“ да ће Бровина објавити фотографије у скупштини.

Такође је синоћ најавио и то да ће епилог о пореклу фотографије дати КИА.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 17. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар