Рамуш Харадинај: Споразум са Србијом може бити потписан у Вашингтону

Сада је процес у добрим рукама. Није више у рукама Могеринијеве. Сада је у рукама канцеларке Меркел и председника Макрона. Постоји стабилност, то је најважније, рекао премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Фото: АП Фото/Роналд Зак)

Премијер Косова Рамуш Харадинај изјавио је данас да више неће бити разговора о подели Косова нити о границама. Харадинај је навео да не може предвидети како ће се преговарачки процес са Београдом развијати, али не искључује могућност потписивања коначног споразума са Србијом у Вашингтону.

“Не могу да прејудицирам такве процесе. Сада је процес у добрим рукама. Није више у рукама Могеринијеве. Сада је у рукама канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона. Постоји стабилност, то је најважније”, рекао је Харадинај, а преноси РТК2.

Он је навео да не може предвидети како ће се процеси развијати, али не искључује могућност потписивања коначног споразума са Србијом у Вашингтону.

“Русија се одавно повукла са Балкана. Америка није одустала од Балкана. Нико не може да повуче Америку из балканских процеса”, истакао је он.

Дијалог Београда и Приштине суспендован је још у новембру прошле године, када су косовске власти прво увеле таксе од 10 одсто на робу из централне Србије, да би их потом повећале на 100 одсто. До повећања такси дошло је након одлуке Интерпола да одбије захтев Косова за пријем у ту организацију и образложења да је то одговор на „агресивну кампању Србије“.

Српски званичници поручили су да дијалог неће бити настављен док царине на робу из Србије не буду укинуте.

Недавно је у Берлину у организацији канцеларке Ангеле Меркел и председника Француске Емануела Макрона одржан Самит, на коме су учествовали и премијерка Србија Ана Брнабић и председник Александар Вучић, као и косовски премијер и председник Рамуш Харадинај и Хашим Тачи. На том самиту било је речи о застоју о дијалогу, а у њему су учествовали и остали лидери земаља Западног Балкана.

Како је најављено, нови састанак представника Београда и Приштине биће одржан почетком јула у Паризу.

Опрема: Стање ствари

(РТК2/Инсајдер, 14.5.2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар