Свилена лепота ћирилице

Лепота ћирилице представљена је декоративним осликавањем црквенословенске глагољице, илуминираним словима по угледу на средњовековне минијатуре и ћирилицом са фресака Жиче

Оливера Милуновић (Фото: Д. Трајковић)

У Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, отворена је изложба радова „Свилена лепота ћирилице” примењене уметнице Оливере Милуновић, из циклуса „Свилени додир прошлости”. Поставка се састоји од педесет радова, а од техника су заступљени осликана свила, по којој је уметница препознатљива и која чини окосницу изложбе, и орнаментални цртеж на папиру.

Радови су утемељени у српској средњовековној традицији, при чему се ауторка изражава и цртежом колико и бојом, односно сједињује цртеж и слику, али и форму употребног предмета. Лепота ћирилице представљена је декоративним осликавањем црквенословенске глагољице, илуминираним словима по угледу на средњовековне минијатуре, и ћирилицом са фресака манастира Жича, док се на цртежима провлачи и грб породице Немањић.

Поставком доминирају представе светих Ћирила и Методија, будући да мај месец обележава и Дан словенске писмености. Поглед у прошлост је трагање за мотивима, који се орнаментално разлажу по свиленој површини и постају уметничка слика, модни детаљ, сувенир и успомена.

У музичком делу програма ученице ОМШ „Невена Поповић” из Гроцке Љубица Мишић, Илинка Ђурђевић, Миња Вучковић и Дајана Станковић, вокали, извеле су неколико српских традиционалних песама.

Изложба траје до 28. маја.

З. Атић

(Политика, 10. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар