Рамуш Харадинај: Спремни смо за договор о признању, а ако Србија није  спремна – сачекаћемо

Ми смо спремни за договор о признању и то би био почетак наших односа као суседа, рекао премијер тзв. Косова

Рамуш Харадинај (Извор: Дојче веле)

Дискусије о границама су повратак у трагичну прошлост, каже премијер Косова Рамуш Харадинај у кратком интервјуу за Дојче веле на српском. Он најављује да ће се у Паризу разговарати о елементима могућег договора „о признању“.

Дојче веле: Господине Харадинај, самит у Берлину је одржан, пред нама је онај у Паризу. Шта се може очекивати до тог датума, али и на самом самиту?

Рамуш Харадинај: Мислим да је веома битно што се појавила нова енергија када је реч о ситуацији између Косова и Србије и могућег договора о признању. Такође је битно да се у Берлину разјаснило то да се договор о признају не може постићи дискусијама о територијама и границама, зато што је то враћање у прошлост, трагичну прошлост. Ипак, ако сада постоји политичка воља, могуће је напредовати до договора између Косова и Србије о признању. Сада ћемо у Паризу највероватније дискутовати о елементима тог могућег договора.

Али каквог могућег договора кад председник Србије каже да „док је он на функцији неће бити признања Косова у овим границама“, а истовремено, и даље су на снази косовске таксе?

Прошло је већ двадесет година од рата и трагичних догађаја. Ових дана, сваког другог дана је годишњица неког масакра. Али ми, упркос томе, као и упркос ситуацији у вези са несталима који још нису враћени рецимо из Батајнице или из других места у Србији – ми дијалог не условљавамо. Ми идемо у разговоре са председником Вучићем и званичницима Србије и мислимо да је битно да не условљавамо дијалог.

Током дијалога се може о свему разговарати, али, понављам, прошло је већ двадесет година… Ми смо спремни за договор о признању и то би био почетак наших односа као суседа. А ако Србија није спремна, ми ћемо да сачекамо.

Како у свему томе оцењујете улогу Немачке?

Веома је битно то што је Немачка била веома јасна, што је веома јасно изнела свој став, а то је да се очувају мир и стабилност у региону. Приче о територијама, односно о размени територија и границама, могле би да нас врате назад, у ратове, у оно што смо већ једном прошли. Став Немачке је порука нама да чувамо мир, а помало и порука Европској унији да очува оно што је инвестирала у мир и стабилност. И то није само порука ЕУ, већ и НАТО, Америци и свима који су уложили већ две деценије у успостављање стабилности, мира и односа у региону.

Ваш партнер у разговорима је пре свега председник Вучић. Има ли можда некога на политичкој сцени Србије с ким бисте радије преговарали?

Немам тај избор, то одлучује српски народ и ја поштујем одлуку српског народа. Али надам се да ће онај ко представља српски народ имати храбрости да иде напред, а не само да чува сопствене интересе. Неко мора да има ту храброст и да призна реалност. Ми постојимо, Косово постоји, оно је независна и суверена држава. И за Србију је такође битно да то разуме – што пре то боље.

Иван Ђерковић (Приштина)

Наслов и опрема: Стање ствари

(Дојче веле, 9. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар