САД и Велика Британија поздравиле пресуду за „државни удар“

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант рекао је да је пресуда двојици руских обавештајних официра, због неуспелог покушаја државног удара у Црној Гори, још један пример нечувених покушаја Русије да наруши европску демократију

Црногорски полицајци испред суда у Подгорици (Фото: АП – Д. Б.)

ПОДГОРИЦА – Амбасаде САД и Велике Британије поздравиле су пресуду оптуженима у случају „Државни удар”, коју је данас изрекао Виши суд у Подгорици.

Из Амбасаде САД је поручено да је ова пресуда од историјског значаја за владавину права у Црној Гори.

„Суд је прогласио 14 људи кривима за неуспели државни удар, укључујући и два званичника руског ГРУ-а. Транспарентно и отворено суђење је битан корак напред за владавину права које шаље снажну поруку о недопустљивости покушаја да се подрије демократија”, наведено је на званичном твитеру америчке амбасаде.

Министар спољних послова Велике Британије Џереми Хант рекао је да је пресуда двојици руских обавештајних официра, због неуспелог покушаја државног удара у Црној Гори, још један пример нечувених покушаја Русије да наруши европску демократију.

„Русија је велика земља и мора постојати бољи пут од овог”, навео је Хант, а на свом твитеру, пренела је Амбасада Велике Британије у Црној Гори.

У случају покушаја тероризма на дан избора 2016. данас су изречене пресуде оптуженима међу којима су и двојица политичких лидера опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, преноси Танјуг.

Они су осуђени на по пет година затвора.

Демократски фронт тражи да Вучић и Додик прекину контакт са властима у Црној Гори

ПОДГОРИЦА – Данашња пресуда Вишег суда у Подгорици удар је на темеље државе и пресуда Црној Гори, оценили су лидери Демократског фронта и позвали председника Србије Александра Вучића и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да прекину комуникацију са „анти-српским властима у Црној Гори”.

„Позивам их у име српског народа да прекину сваку комуникацију и да не подржавају непријатеље српског народа у Црној Гори. Позивамо на солидарност. Ако су они Срби, ако им је српство толико важно очекујем да им и ми будемо важни”, казао је један од лидера ДФ Андрија Мандић, преноси РТЦГ.

Виши суд у Подгорици осудио је данас функционере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића на по пет година затвора, док је возач тог политичког савеза, Михаило Чађеновић, осуђен на годину и шест месеци, за случај покушаја тероризма на изборни дан у Црној Гори, октобра 2016.

Мандић је рекао и да су он и Кнежевић одлучни да се боре за своја, и права српског народа у Црној Гори истичући да не прихватају „никаква хапшења” и навео да је пресуду по налогу, како је навео, „браће Ђукановић” написао министар правде Зоран Пажин, а прочитала судија Сузана Мугоша.

„Браћа Ђукановић су имали намеру да нас ухапсе”, наводи Мандић и додаје да ће они да издрже и да имају конкретне планове, а да ће о даљим активностима вечерас разговарати ДФ.

Милан Кнежевић такође је позвао српске лидере из региона да прекину комуникацију са званичном Црном Гором, истичући да је данашња пресуда донета без доказа и да је политички мотивисана.

„Ако се буде десило нешто мени, Андрији Мандићу, или члановима наших породица за то ће директно бити одговорни Мило и Ацо Ђукановић и чланови њихових породица”, поручио је Кнежевић.

Лидер ПзП-а Небојша Медојевић казао је да данашња пресуда може да доведе до етничких сукоба у Црној Гори.

„Сад смо сви на испиту и онај ко жели мир и стабилност мора да осуди ову срамну политичку пресуду”, рекао је Медојевић, преноси Танјуг.

(Политика, 9. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар