Стево Пендаровски победио на председничким изборима у Северној Македонији

Премијер и лидер владајућег Социјалдемократског савеза Зоран Заев рекао је након победе Стеве Пендаровског на председничким изборима да је то тријумф грађана и Републике Северне Македоније

Стево Пендаровски прославља победу (Фото: EPA/EFE – GEORGI LICOVSKI)

Кандидат владајуће коалиције СДСМ-ДУИ Стево Пендаровски прогласио је победу на председничким изборима у Северној Македонији, првим након промене имена државе, поручивши да ће бити председник свих грађана кога се нико неће стидети.

Према последњим подацима Државне изборне комисије, на основу 100 одсто обрађених гласова, Пендаровски је освојио 51,67 одсто гласова, док је кандидаткиња ВМРО-ДПМНЕ Гордана Сиљановске Давкова освојила 44, 73 одсто гласова.

„Залагаћу се за правичност и правну државу. Идемо сви заједно напред и сви ћемо бити партнери ка стабилности, а не кризи. Мрачно доба је иза нас“, истакао је Пендаровски на конференцији за новинаре у седишту владајућег СДСМ-а.

Пендаровски је прогласио победу рекавши „хвала“, на македонском и албанском језику, пренео је портал Плусинфо.

Како се наводи на сајту ДИК-а, разлика у овом тренутку између два кандидата је скоро 60.000 гласова.

Досадашњи подацима показују да је неважећих листића 3,58 одсто.

Заев: Победа грађана, беспрекорно чисти избори

Премијер и лидер владајућег Социјалдемократског савеза Зоран Заев рекао је након проглашења победе Стеве Пендаровског на председничким изборима да је то тријумф грађана и Републике Северне Македоније.

Заев је рекао да су избори били успешни и демократски и да је овај изборни циклус показао већинско опредељење грађана.

Како је рекао, данас могу сви да славе, јер су показали да је земља европска и да су спроведени беспрекорно чисти избори у оба круга.

„Показали смо да смо спремни за Европу. Од данас нико не може да стане на путу наше перспективе“, додао је Заев.

Шеф изборног штаба владајуће албанске странке ДУИ Изет Међити је изјавио да се према првим прелиминарним проценама закључује да је око 90.000 албанских гласача подржало кандидата владајуће коалиције.

У другом кругу првих председничких избора у Северној Македонији излазност је била 44,5 одсто бирача чиме је пређен неопходни цензус од 40 одсто.

Избори су окончани без већих инцидената и неправилности.

На 3.480 бирачких места у Републици Северној Македонији и 32 места у иностранству могао је да гласа 1.808.131 грађанин те државе.

(Танјуг/РТС, 5. 5. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар