Мило Ломпар: Због насиља над Србима Црна Гора може доживети судбину Аустро-Угарске

Судски процес за аферу „државни удар“ је врхунац у систематској дискриминацији која се спроводи над Србима у Црној Гори, рекао проф. Ломпар

Мило Ломпар (Фото З. Јовановић)

Проф. др Мило Ломпар, професор књижевности на Филолошком факултету у Београду, казао је, поводом најављене пресуде у монтираном процесу за „државни удар“, да у  историји српског народа нијесу били непознати судски процеси које су репресивне власти водиле против политичких представника српског народа.

–Такви су били процеси у Аустро-Угарској пред Први свјетски рат: лажни по садржају, брутални по намјери, скандалозни по доказној и правној процедури. Много гори од њих – премда истовјетан у намјери – је садашњи процес против политичких представника српског народа у Црној Гори. Његов циљ је потпуно политички: он настоји да криминализује само српско политичко постојање и да обесхрабри могуће и потенцијалне носиоце борбе за политичку, вјерску и националну слободу Срба, казао је Ломпар за портал ИН4С.

Према његовим ријечима, судски процес за аферу „државни удар“ је врхунац у систематској дискриминацији која се спроводи над Србима у Црној Гори.

– Велику забринутост изазива – за разлику од давнашњих времена – слаба заинтересованост српских државних власти и њихова неспремност да предузме одговарајуће мјере државне политике у овом случају. Лицемерно и срамотно ћутање европских и америчких власти пред овако огољеним облицима државног и политичког насиља у Црној Гори показује да идеја правне државе, као и садржаји демократије, њима не значе ништа уколико се не могу употребити у правцу остварења њихових интереса. Није отуд чудно што ти појмови постају све више непоуздани и у унутрашњем уређењу тих држава. Није могуће предвидети последице оваквих чинова у црногорском контексту, осим историјског подсјећања да је Аустро-Угарска – недуго послије оваквог насиља – једноставно нестала као држава, казао је Ломпар.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 1. 5. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

2 replies

  1. Montenegro, поштовани Професоре. И, нека је и доживи.

    Проф. Мило Ломпар је део оне праве српске елите, којој титоистички испљувци и шибицари нису ни до чланка.

  2. Боже, дај!

Оставите коментар