Петер Бајер: Без озбиљне воље за напретком у преговорима нема ЕУ перспективе за Београд и Приштину

Aко и даље не буде озбиљне воље за напретком, ЕУ перспективе ће за „обе земље“ бити стављене ад акта, рекао је известилац за Западни Балкан

Берлин

Известилац за Западни Балкан у немачком парламенту Петер Бајер упозорио је да ће ЕУ перспективе Србије и Косова бити стављене ад акта, уколико на сутрашњем састанку у Берлину не покажу озбиљну вољу за напретком у процесу нормализације.

„Овде се не ради о неким конкретним плановима са постављеним условима, него о информативној и отвореној размени ставова око регионалних тема. Осим тога можемо да се надамо да ће Србија и Косово сусрет да искористе конструктивно и да ће разговарати о процесу нормализације. Јер, ако и даље не буде озбиљне воље за напретком, ЕУ перспективе ће за обе земље да буду стављене ад акта“, рекао је Бајер.

Он је изразио очекивање да ће састанак у Берлину бити концентрисан на изворни садржај и оквире дијалога између Београда и Приштине и додао да је реч о информативном састанку и размени ставова, пренео је данас Дојче веле (Deutsche WelleDW).

Немачки званичник је додао да се о предложеној размени територија више толико не говори наводећи да би померање граница по етничким принципима могло да узрокује ланчану реакцију и због тога такав предлог треба да буде одбачен.

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон организују сутра у Берлину састанак са званичницима Западног Балкана и Европске комисије, на који су позвани председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи.

Опрема и наслов: Стање ствари

(N1, 28. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ни Макрон ни Меркелова нису имали легитимитет да би организовали ову смејурију.
    Француска и Немачка нису сами ЕУ.
    Такође, 5 земаља ЕУ није признало Косово као државу.
    Зашто је АВ ишао тамо то само он зна.

Оставите коментар