Грчка опет тражи ратни дуг од Немачке

Парламент у Атини је обавезао владу да предузме све дипломатске кораке како би Берлин исплатио своту која се процењује на 269 до 332 милијарде евра

Ангела Меркел и Алексис Ципрас (Фото: EPA-EFE/Julien Warnand)

Атина – Грчки парламент је поново већином гласова изгласао захтев којим се влада обавезује да предузме све дипломатске кораке како би Немачка у потпуности испунила обавезу надокнаде ратне штете, која је процењена на 269 милијарди евра.

У резолуцији која се позива на раније одлуке грчке владе везане за ову тему, наглашава се да питање надокнаде штете настале у Другом светском рату остаје отворено као неотуђив дуг који има моралну, историјску и правну позадину и од кога Грчка никада није одустала. Наглашава се да захтев остаје активан у целини те да не долази у обзир ограничавање у потраживању.

„Грчка ће упутити ноту Немачкој, понављајући своју непромењену одлуку базирану на неотуђивом праву да се исплати накнада штете која произлази као последица нацистичке инвазије и окупације и ратних злочина нацистичке Немачке”, подсетио је премијер Алексис Ципрас и прецизирао да је реч о захтеву за надокнаду материјалне катастрофе и разарање структуре земље, накнаду за жртве ратних злочина, отплату кредита и повратак украденог археолошког блага и драгоцености.

Иако се слаже са ставом Ципраса и обавезом да се коначно реши ово питање, које су покретале и претходне владе, али га никада нису довеле до краја, опозиција је грчког премијера оптужила да питање ратне штете покреће у оквиру предизборне реторике.

Реч је о потраживању које се од 269 до 332 милијарде евра за штету коју је Немачка проузроковала у Другом светском рату, али и за зајмове које је Грчка под притиском морала да одобри Трећем рајху, а који никада нису враћени. Немачка влада константно одбија да отвори ово питање и тврди да је оно, политички и правно, решено у процесу уједињења Немачке.

Питање накнаде ратне штете је поделило и политичке партије у Немачкој али је канцеларка Ангела Меркел до сада више пута поновила да је за њу оно затворено. Међутим, захтеви Грчке тешко да би могли да се назову неоснованим јер је, примера ради, уз зајам, за време рата из земље изнето више од 10.000 предмета античке и византијске уметности који до сада нису враћени. Притом, Грчка је једина земља Европске унија која од Немачке није добила ратну репарацију и компензацију.

Јасмина Павловић Стаменић

(Политика, 20. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

 1. Грчка од Немачке тражи ратну одштету, а Немачка својом политком,
  којoј се приклања АВ и сви који га поджвају, тражи од Србије ратну
  одштету, да Гчкој намири дуг!
  По систему асигнације: Србија ће намирити ратну одштету Грчкој за
  рачун нацистичке Немачке – Адолфа Хитлера, а Србија ће добити
  обећање обећања за обећање уласка у ЕУ ?!
  Изгибуће КиМ, а добиће Немачку за “доживотног пријатеља“?!

  Драган Славнић

Оставите коментар