Александар Грушко: Русија у потпуности прекинула сарадњу са НАТО

Парадоксално, али данас однос између Русије и НАТО-а највише подсјећа на вријеме у ком је и основан НАТО – уочи Хладног рата, рекао заменик руског шефа дипломатије

Русија–НАТО (Фото: http://www.rferl.org)

Русија и НАТО су у потпуности прекинули сарадњу на цивилној и војној линији, рекао је у интервјуу за Спутњик замјеник руског шефа дипломатије Александар Грушко.

– НАТО је сам одбио конструктивни разговор са Русијом. Он не постоји. Засад нема сигнала да НАТО види излаз из овог ћорсокака – нагласио је он.

Према Грушковим ријечима, Алијанса је отишла исувише далеко у ескалацији сукоба са Русијом.

– Парадоксално, али данас однос између Русије и НАТО-а највише подсјећа на вријеме у ком је и основан НАТО – уочи Хладног рата. Поново је пала прашина са „Армелове доктрине“: дијалог и обуздавање. Само у тој формули има много обуздавања и мало дијалога – додао је дипломата.

Он је нагласио да укупни војни расходи земаља НАТО-а за прошлу годину превазилазе билион долара, што је 22 пута више од руских трошкова за одбрану.

Притом, Грушко је нагласио да Москва нема намјеру да учествује у трци за повећање војног буџета са НАТО-ом.

Подсјетимо, „Армелова доктрина“ је формирана 1967. године и предвиђала је јаку одбрану и добре дипломатске односе са државама Варшавског пакта. Помогла је да се отвори пут за смањење напетости између Истока и Запада почетком 1970-их година.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 15. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар