Петар Божовић: Његош све више постаје „непријатељ стварности“

Његошева „Луча микрокозма“ је највеће поетско-религиозно дјело у српској литератури филозофске мисли. Драматизовао ју је и режирао Петар Божовић, који уједно тумачи мисли великог пјесника

Петар Божовић (Фото: Снимак екрана)

Глумац Петар Божовић у пјесницима, како каже, као и сви глумци, види старије сестре и браћу и тврди да је поезија нешто на шта се човјек увијек може ослонити.

Божовићев поетски концерт „Луча микрокозма“ на програму је у четвртак, 18. априла у Великој сали Дома омладине.

Његошева „Луча микрокозма“ је највеће поетско-религиозно дјело у српској литератури филозофске мисли. Драматизовао ју је и режирао Петар Божовић, који уједно тумачи мисли великог пјесника.

„За мене је поезија нешто као мјесто, гдје можете увијек да се наслоните када сте сами, несрећни, када вам је лијепо, бескрајно“, рекао је Петар Божовић, гостујући у Београдској хроници на Радио телевизији Србије.

„У свим ситуацијама, које су нерјешиве у вашој души и мозгу, рјешиве су у поетама, јер они су најближи богу, а ми глумци сматрамо све пјеснике као неком врстом старије сестре или брата, тако да, са Његошем разговарати, је јако занимљиво“, рекао је глумац.

Додао је да, ако гледамо проток времена, Његош постаје све више „непријатељ стварности“.

„Нико не воли да упоређује ова стања са оцјеном великог пјесника, и то краси наше доба, што би се рекло, да постоји култура, можда би се човјек и присјетио нечега, али да некултура влада, ту смо се сви сложили“, закључио је Божовић.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 16. 4. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар