Патријарх Иринеј: Српски народ никад неће моћи да прихвати поделу КиМ

Оно што би било најгоре, најпогубније, да се ми одрекнемо Косова, да га неком поклонимо, рекао патријарх у Призрену

Другог дана посете метохијским срединама, Патријарх српски Иринеј поручио је: „Оно што чујемо о некој подели, о неком компромису, то српски народ неће никад моћи да прихвати а поготову српски народ са КиМ. Оно што би било најгоре, најпогубније, да се ми одрекнемо Косова, да га неком поклонимо. Паметан човек не поклања никоме свој дом, своју кућу и ово је кућа српског народа“.

Патријарх је претходно боравио у Ораховцу, где је упутио сличне поруке у цркви Успења Пресвете Богородице.

„Није то први пут да се боримо и да га сачувамо, истина, устале су многе силе, моћници овога света, али не заборавимо да је Бог моћнији од свих њих. Наћи ће Бог пут и начин да нам сачува свето Косово и светиње на Косову и Метохији, само ако будемо достојни његове помоћи и његове милости“, поручио је патријарх.

Патријарх српски Иринеј (Фото: Танјуг)

Верницима у ораховачкој цркви поручио је да је на њима „велика част да се боре“ и да „не губе наду и веру“.

„Знамо да вам није лако, али знајте да нисте сами, српски народ мисли о вама, знамо у каквим условима живите. Али за Косово и Метохију вреди живети, али вреди и страдати, што су нам показали наши преци“.

„Косово и Метохија је наш Јерусалим, за који су наши преци проливали крв и полагали многе животе да га сачувају. Уз помоћ Божију, ево, до наших дана оно је сачувано, да ли ћемо га и ми сачувати? Хоћемо, ако будемо водили битку, не сами, него ако Господ буде благословио ту битку“, рекао је Патријарх Иринеј окупљеним верницима.

Апеловао је на солидарност и јединство уместо што се људи „деле“ и „свађају“.

„Нажалост, данас је тај случај, и данас у том искушењу да смо подељени и да смо посвађани – више брину о својим интересима, о својој користи него о интересима народа“, сматра Патријарх.

Патријарх је сличне речи изрекао и у свом говору током недавног обележавања 20 година од бомбардовања НАТО, у друштву државног руководства и председника Републике Српске Милорада Додика, коментаришући протесте #1од5милиона:

„Оно што данас видимо на улицама, то није добро, то даје нашу снагу непријатељима, зна се како се долази на власт, на овај начин не могу доћи, а могу наудити свом народу и својој држави“.

Патријарх је на Косово стигао касно у петак – у Пећку Патријаршију. Манастир Високи Дечани обишао је у суботу, а данас је боравио у Ораховцу, Великој Хочи, где је обишао и Дечанску виницу, те виницу породице Петровић; такође у Призрену где је обишао манастир Светих Архангела, и Цркву Богородице Љевишке, после чега се упутио ка Зочишту. Након обиласка ових светиња, Патријарх је присуствовао вечерњој Служби у Призренском Саборном Храму. Иначе, прошетао је градом у којем је 12 година службовао као професор у Богословији.

Опрема: Стање ствари

(КоССев/Искра, 15. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. „Наћи ће Бог пут и начин да нам сачува свето Косово и светиње на Косову и Метохији“…“да ли ћемо га и ми сачувати? Хоћемо, ако будемо водили битку, не сами, него ако Господ буде благословио ту битку“. Ове патријархове речи су тачне, начелно. Али како ћемо га сачувати утз Божју помоћ и благослов? Бог нас позива да му се обратимо за помоћ у свим тешким ситуацијама, било личним, народним или државним: „Иштите и даће вам се, тражите и наћи ћете“, „Призови ме у дан туге и ја ћу те избавити, а ти ћеш Ме прославити“…
    Зашто се молимо када смо у некој животној невољи или се разболимо ми или неко нама близак? Можемо једноставно рећи – наћи ће Бог начина да нам помогне. Али не радимо тако, већ Му се обраћамо кроз молитву, пост, покајање. Молимо се Богу, Богородици, идемо на Острог или код св. Нектарија Егинског. Показујемо труд, жељу, напор да нам је збиља стало да нам Бог помогне у невољи. И по мери вере и усрдности добијамо помоћ. Када удари суша или када су поплаве – опет не кажемо: наћи ће Бог начина да нам помогне. Него се саберемо, организујемо литију и МОЛИМО СЕ приљежно да нам Бог помогне.
    Каже патријарх – ако будемо водили битку, не сами, него ако Господ благослови. Па коју битку ми то можемо да водимо? Физичку, оружјем, не можемо. Можемо дипломатску (под условом да имамо патроиотску власт) и духовну – молитвом, постом, покајањем. Али је потребно не само рећи, не само вербализовати, него ту духовну битку и организовати – позвати експлицитно народ на молитву и благословити молитвени подвиг на нивоу целе СПЦ. А то није уопште тешко, о томе сам писао у више наврата, последњи пут у новембру прошле године:
    https://stanjestvari.com/2018/11/17/crkva-i-kim/

Оставите коментар