Приштински Експрес: Косово у Београду потписало споразум о ромингу

Споразум је потписан првог дана дигиталног самита Западног Балкана у Београду, чији су део: Косово, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Албанија, пише приштински лист

Дигитални самит (Фото: Инсајдер)

Косово је данас у Србији потписало регионални споразум о смањењу цена роминга за свих шест земаља западног Балкана.

Овај споразум је потписан првог дана дигиталног самита Западног Балкана у Београду, чији су део: Косово, Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и Албанија.

Присуствује делегација Косова, коју предводи министар економског развоја Ваљдрин Лука.

Косовску делегацију представљају разне државне институције, невладине организације и локалне компаније у области информационих технологија.

Према документу који је потписан у прве три године, само ће ове тарифе бити снижене између ових земаља док се не планира више постојање роминга.

Извор: Gazeta Express (текст је преведен са албанског)

КоССев: Најлакше би било да смо одбили да потпишемо

Потписивање регионалног споразума о смањењу цена роминга, премијерка Србије Ана Брнабић на данашњем самиту оценила је као „тешку одлуку за Србију“ зато што „долази у време када су од стране Приштине сада већ преко четири месеца на снази таксе од 100 одсто на производе из Србије и БиХ“.

Политички моменат, како каже премијерка, није најбољи за потписивање нових регионалних споразума и било би, додаје „политички најпопуларније и најлакше да смо одбили да потпишемо овако важан, добар и користан споразум и за наше грађане и за привреду у региону до тренутка када поново имамо успостављену регионалну сарадњу по питању слободне трговине и поштовање раније потписаних кровних споразума“.

„Али одговорна политика, а посебно у комплексним временима не значи да радите лаке и одговорне ствари, управо супротно, значи да преузимате одговорност за тешке одлуке, да не калкулишете, да не бежите од изазова и проблема, већ да им идете у сусрет“, закључила је.

(KoSSev, 4. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

 1. „… значи да преузимате одговорност за тешке одлуке, …“
  Ах, одговорност! Тако често се позивамо на то како „преузимамо одговорност“ за своје одлуке.
  Кад ја у својој фирми учиним нешто, онда пред мноме стоји de-facto одговорност, материјализована на више начина – новцем, материјалом, незадовољством корисника, ризиком по опстанак фирме, …

  Питам се, какву то конкретну одговорност има наш женски премијер, а и било ко ко управља државом?

  Да ли ће из свог новчаника или на други начин преко своје грбаче платити политичку, националну, економску или ма коју другу штету коју својим одлукама нанесе?
  Или ће, као и многи други, кад престане да обавља ту дужност (привилегију?), уместо одговорности имати „поштено зарађену пензију“ до краја живота? (опет узету из примања оних којима је нанела ненадокнадиву штету)

Оставите коментар