Мајк Помпео: НАТО стабилизовао Балкан

НАТО се суочио с етничким сукобом на Балкану, поручио државни секретар САД на пријему поводом 70. годишњице оснивања Алијансе

Јенс Столтенберг и Мајк Помпео (Фото: Танјуг/AP Photo Pablo Martinez Monsivais)

Државни секретар САД Мајк Помпео организовао је у Вашингтону пријем поводом 70. годишњице оснивања НАТО-а, на којем је оценио да се Алијанса на Балкану суочила с етничким сукобом, али да је том региону донела стабилност.

Стејт департмент је саопштио да је Мајк Помпео на синоћњем пријему пожелео добродошлицу министрима спољних послова држава чланица Алијансе и захвалио на доласку на скуп америчким сенаторима и конгресменима, а генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга поздравио је „одавањем признања за све што је учинио за јачање овог невероватно сјајног, важног НАТО савезништва“.

Помпео је у набрајању „многобројних достигнућа које је постигао НАТО“ између осталог навео програм „Партнерство за мир“ и да је „још држава уз добродошлицу примљено у чланство ове критично важне Алијансе“.

„НАТО се суочио с етничким сукобом на Балкану“, поручио је Помпео.

Рекао је да су „изнова и изнова, Европа и Северна Америка служиле заједно под истом заставом зарад истог циља слободе и демократије, одвраћања Совјетског Савеза, доношења стабилности Западном Балкану, борбе против тероризма у Ираку и Авганистану“.

„Мењамо се док се свет око нас мења. И док гледамо заједно ка свету који је мање предвидив, настављамо да се држимо раме уз раме, инвестирајући још више у одбрану, модернизовање наше Алијансе, одговарање на изазове сутрашњице у сајбер простору“, рекао је Помпео.

(Танјуг/РТС, 4. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар