Јенс Столтенберг: НАТО помогао да се окончају два рата на Балкану

Ја сам изјавио саучешће свима који су изгубили своје најближе на обе стране тог сукоба, рекао Столтенберг о бомбардовању СРЈ

Јенс Столтенберг (Фото: nato.int)

Током бомбардовања разговарао сам са својим пријатељима који су живели у Београду, рекао је Јенс Столтенберг за чешки радио додајући да је сваки губитак невиних живота трагедија.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да разуме да су сећања на операцију НАТО-а из 1999. и даље болна у Србији, али је додао да се мора имати на уму да је циљ НАТО-а „био да заштити животе и спречи насиље над цивилима“.

„Током бомбардовања, сећам се, разговарао сам са својим пријатељима који су живели у Београду и Србији. Сматрам да је важно сазнати директно од погођених људи шта они мисле. Није било једноставно“, рекао је Столтенберг у интервјуу чешком јавном радио-сервису.

Како је додао, сваки губитак невиних живота јесте трагедија.

„Ја сам изјавио саучешће свима који су изгубили своје најближе на обе стране тог сукоба“, рекао је Столтенберг говорећи о бомбардовању СРЈ.

Он је у интервјуу поводом 70. годишњице НАТО-а рекао и да се не сме заборавити да је Алијанса „помогла да се окончају два рата на Балкану“.

„Прво, рат у Босни и Херцеговини, где смо били сведоци злочина и масакра у Сребреници. И онда смо видели насиље над цивилима на Косову. Чак и више од годину дана дипломатских напора није довело до његовог престанка. Зато смо ишли тамо да помогнемо да се оконча ово насиље и убијање цивила. Од тада, НАТО је био на Косову како би осигурао безбедност и заштитио све становнике, укључујући и Србе“, додао је он.

Столтенберг је подсетио и на своје детињство проведено у Београду, истичући да има веома блиске односе са Србијом и целом бившом Југославијом.

„Волим да се сетим година које сам тамо провео током детињства. Када смо се вратили у Норвешку, имали смо дадиљу која је била из Србије и живела је са нама дуги низ година. Тамо имам пријатеље, и враћао сам се тамо много пута“, додао је Столтенберг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС/Искра, 4. 4. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар