Филип Коснет: Косову желимо да као и САД буде мултиетничко и верски разнолико друштво

САД немају црвене линије када је у питању споразум Београда и Приштине, али истовремено не дају бланко чекове, рекао амерички амбасадор на тзв. Косову

Филип Коснет (Извор: КоССев)

ПРИШТИНА – Амерички амбасадор на Косову Филип Коснет изјавио је да су САД посвећене пружању подршке процесу дијалога између Косова и Србије, али да њихово стрпљење увек има границе и да не може да гарантује да ће Вашингтон и у будућности исто толико бити посвећен овоме ако владе у Приштини и Београду не желе да крену напред у кратком року. Говорећи о дијалогу о нормализацији односа између Косова и Србије, амерички амбасадор је за Радио Контакт плус рекао да не може да предвиди када би могао да се одржи наредни званични састанак, преноси Бета.

„Желим да кажем да моја влада интензивно ради са владама Косова и Србије како би се кренуло напред и како би овај процес напредовао што је брже могуће. Сматрамо да су обе владе искрене у својој жељи да виде дијалог успешним. Јасно је да је тешко кренути напред, али не губимо наду, само треба да пронађемо формулу која ће нам омогућити да вратимо процес на прави колосек”, казао је он.

„Моја влада сматра да је 2019, година када би Косово и Србија требало да дођу до свеобухватног споразума, а да би се дошло до споразума у 2019. години треба да видимо да се сви врате за сто и да видимо да се то одвија што је брже могуће. Не желим да процес вежем са икаквим фиксним циљаним датумима”, казао је амбасадор Коснет.

„Моја влада и даље верује да је укидање таксе један важан корак да се дијалог поново настави, то смо рекли много пута. Сада нам је потребно да обе стране покажу да могу да буду флексибилне и креативне и да поново покрену процес. Ми и даље снажно апелујемо на владу у Приштини да укине таксе, а постоје и конструктивни кораци које желимо да обе стране предузму. Оно што мислим да је важно је то да се сви врате за сто и разговарају о широком спектру питања која раздвајају Косово и Србију”, казао је он.

Према њему, САД немају црвене линије када је у питању споразум али истовремено не дају бланко чекове.

„Оно што ми кажемо је да разговарате о чему год желите да разговарате. Када кажемо да нема бланко чекова, то значи да желимо да видимо које идеје и која решења преговарачи са Косова и из Србије могу да изнесу и да ћемо онда видети шта мислимо о томе. Наравно, уколико су Косово и Србија у стању да дефинишу свеобухватни споразум који задовољава потребе народа обе земље – који је одржив – то ће бити велики успех и ми ћемо желети да то подржимо”, казао је Коснет.

Међутим, уколико дође до споразума између Косова и Србије, Сједињене Државе неће само да честитају свима и одступе, остаће ангажовани у процесу како би осигурали да се испуњавају обећања и да се процес спроводи јер се споразум не завршава стављањем потписа на парчету папира, он тада почиње, казао је амбасадор САД.

Косову желимо да као и Сједињене Државе буде мултиетничко и верски разнолико друштво.

„Често сам говорио да не бих могао да замислим како би Косово изгледало без мањинских заједница, без припадника различитих вероисповести који живе овде. Сматрам да би било прилично пусто место. Сматрам да будућност косовских Срба мора бити на Косову и као представник Сједињених Америчких Држава могу да вам кажем да ћемо наставити да напорно радимо како бисмо осигурали да у овој земљи постоји будућност за све”, закључио је амбасадор Коснет.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 30. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Косову желимо да као и САД буде мултиетничко и верски разнолико друштво….након што смо жмурили док су Албанци етнички очистили све што су могли. Лицемери западњачки.

Оставите коментар