Амбасадор Русије у Тирани: Руси никада нису говорили о корекцији границе, то је пројекат САД

Амбасадор Русије у Тирани Александар Карпушин изјавио је да Руси никада нису говорили о корекцији границе Косова и Србије, већ да је то пројекат САД

Извор: nspm.rs

„Није ми јасно зашто тражите од мене, представника Русије, да коментаришем идеју коју промовишу званичници САД. Као што се можда сећате, иницијално, августа 2018. године саветник за националну безбедност председника (Доналда) Трампа, Џон Болтон причао је о могућој имплементацији овог сценарија, и онда, почетком марта 2019, заменик помоћника државног секретара Метју Палмер“, рекао је Карпушин у интервјуу за А2 Си-Ен-Ен.

Он је поновио да Русија у потпуности подржава разговоре Београда и Приштине.

„Председник [Русије Владимир] Путин је у више наврата нагласио да је наша земља спремна да прихвати било које обострано прихватљиво решење које стране постигну дијалогом и у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. До данас нисмо чули никакву службену најаву којом би се потврдило да стране разматрају промену граница као прикладно решење ситуације“, рекао је Карпушин.

У интервјуу за А2 Си-Ен-Ен Карпушин је одбацио наводе да „Русија тражи војну базу у Нишу“.

Он је нагласио да у Нишу делује Руско-српски хуманитарни центар који се бави последицама ванредних ситуација у региону и који је, како је додао, 2015. пружио хуманитарну помоћ и Албанији погођеној поплавама.

Допуна наслова и опрема: Стање ствари

(Б92, 29. 3. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар