Еди Рама: Приштина мора у НАТО

Албанија чврсто вјерује да је интеграција тзв. Косова у НАТО нужна не само за Косово и Балкан, већ за цијелу евроатлантску породицу, рекао албански премијер

Еди Рама (Фото: АП)

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да је укључивање Приштине у НАТО неопходно и представљаће додатни капитал за тај војни савез у преузимању потпуне безбједносне контроле.

Рама је то рекао на церемонији обиљежавању 10. годишњице чланства Албаније у НАТО.

– Албанија чврсто вјерује да је интеграција Косова у НАТО нужна не само за Косово и Балкан, већ за цијелу евроатлантску породицу. Потпуно учешће Балкана у НАТО је стратешка визија, а укључивање Косова у НАТО би представљало додатни капитал којим би се обезбиједио пун безбједносни систем Алијансе – изјавио је Рама, пренијела је приштинска Коха, позивајући се албанске медије.

На церемонији одржаној на Тргу Мајке Терезе у главном граду Албаније, Рама је рекао да је Балкан у периоду мира и помирења захваљујући НАТО.

– Регион који након више од 100 година непрекидног рата и сукоба, захваљујући НАТО данас ужива у периоду мира, помирења и сарадње. Данас смо заједно против нових непријатеља – рекао је Рама.

Албански премијер је такође поменуо изградњу НАТО базе у Кучови, за коју је рекао да ће бити једна од најсавременијих и највећих база у региону.

– На десетогодишњицу чланства наше земље у НАТО, што се у ствари поклапа са 20. годишњицом блиске сарадње током рата за ослобођење Косова, Албанија се припрема да покрене важан посао изградње НАТО базе у Кучови, која ће бити једна од најмодернијих и највећих НАТО база у региону. Ова чињеница је симбол овог јубилеја, јер ће је база замишљена као једна од жаришних тачака наших стратешких савезника – рекао је, између осталог, Рама.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 30. 3. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. E moj Edi.
    Ne dao vam Bog da i ovo nekako prezivimo.

Оставите коментар