Свештеник Ненад Илић: Руши-гради или Небрига према српском историјском наслеђу

Свети Николај Српски поручио је Србима да не руше старе лепе куће подигнуте у турско време јер оне и нису посебно турско него балканско наслеђе које укључује и предтурски период

Жрнов (Рад Марка Миладиновића)

Усталасало се у Београду као и обично са закашњењем. Већ су почели радови, посечено је на Калемегдану дрвеће, разваљене старе степенице, спрема се гондола… Иначе се на све стране показује небрига према историјском наслеђу.

Срби као мало ко не чувају своје наслеђе. Што због тога што су навикли да ће се већ наћи неко да нас бомбардује и да сруши то што смо чували, што због идентитетске кризе која чини очување било чега секундарним.

Идентитетску кризу у највећој мери је изазвао дух југословенства, а он је и одржава.

Да будемо поштени, тај напад на идентитет видљиво је почео краљ Александар рушењем Жрнова на Авали и подизањем оне Мештровићеве масонске морбидарије, а после су били само разни настављачи, до ових данашњих. Наравно, пошто југословенски дух и пројекат Југославија нису од века, могу се и прекинути.

Извор: ФБ страница свешт. Ненада Илића

Без обзира да ли су неки преко комунистичког наслеђа остали и заступници југословенског духа или су склони југословенском потирању српског идентитета и без комунистичког наслеђа, такве људе не бисмо смели пустити на места са којих се одлучује о стварима важним за угрожену културу и историјско наслеђе српског народа.

Занимљиво је како је Свети Николај Српски, који испрва није био никакав антијугословен, насупрот, уочио опасности од модернистичког духа који је иначе руку под руку са југословенским духом решавао проблем културног наслеђа. Опасност југословенства, владика је уочио тек касније.

Поручио је Србима да не руше старе лепе куће подигнуте у турско време јер оне и нису посебно турско него балканско наслеђе које укључује и предтурски период. Турци и нису пре доласка на Балкан имали неку посебну архитектуру.

Поручио је да рушењем тог наслеђа Срби неће добити модерне европске градове него само прашњаве паланке пуне ружних кућа сандучара. И – обистинило се.

Данас би нам рекао сигурно нешто слично. Али ко би слушао. Сем кад већ буде касно…

Други део наслова и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница свештеника Ненада Илића)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

1 reply

  1. Покренута је ПЕТИЦИЈА ПРОТИВ ГОНДОЛЕ на Калемегдану :

    https://www.peticije24.com/perticija_protiv_gradnje_gondole_na_beogradskoj_tvravi?a=2

    Коју сам наравно потписао
    Поздрав оцу Ненаду

Оставите коментар