Иљир Деда: Постоји споразум од дванаест тачака за Србију и Косово

Посланик Алијансе у Скупштини тзв. Косова изјавио да постоји предлог споразума о нормализацији односа између Косова и Србије од дванаест тачака, међу којима и она о корекцији границе

Иљир Деда (Фото: N1)

Ми знамо које су последице за Косово ако наставимо са неозбиљним прилазом, казао је Деда говорећи о састанку са високим америчким званичницима.

Тачно је да наши односи са САД нису добри, тачно је да је администрација председника Доналда Трампа непредвидива и има комплетно другачију спољну политику и да не желе да се позивају на прошлост.

“Јер он не жели да има континуитет са бившим председницима Бараком Обамом, Џорџом Бушом. Ми за њих нисмо нешто специјално. Он се у свим кризним ситуацијама тако понаша, има свој став који не мора да буде усаглашен са претходним администрацијама”, казао је Деда и додао да амерички председник тражи да се проблем Косова и Србије реши што пре.

Рекао је да не може да говори о претњи за повлачење трупа САД са Косова, пошто је на састанку са америчким званичницима договорено да се о питањима о којима се разговара не изађе у јавност, додајући да је ситуација изузетно озбиљна.

Проблем Косова је, према његовим речима, недостатак договора о приоритетима које има земља.

Деда је рекао да је подела Косова подржавана од стране Србије, Косова и Тиране и да су за то дати огромни милиони.

Високи амерички и немачки званичници тражиће хитно укидање таксе

Деда каже да ће високи амерички и немачки званичници, који ће наредних дана посетити Косово, затражити од косовских институција хитно укидање таксе на производе из Србије и Босне и Херцеговине. Деда је за кабловску телевизију Т7 рекао да ће саветници Ангеле Меркел, Матиас Лутенберг и Јан Хекер, на састанцима које ће имати са највишим званичницима земље, затражити хитно укидање таксе.

Најавио је да ће косовски званичници добити озбиљан укор од подсекретара САД Дејвида Хејла. Према његовим речима, Хејл ће донети “још једну претњу” Косову.

Изразио је разочарање да је Косово дошло у ситуацију да добија претње од стране САД, које су је ослободиле.

Опрема: Стање ствари

(N1, 7. 3. 2019)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading