Епископ Теодосије: Ко би да тргује Косовом – то ће му бити проклетство

Владика рашко призренски поручио у посланици уочи ускршњег поста да Косово и Метохија некоме може бити или благослов или проклетство

Епископ Теодосије (Фото: Танјуг)

Београд – Владика рашко призренски Теодосије поручио је у четвртак, у посланици уочи ускршњег поста, да ће онима који би трговали „нашим светим Косовом и Метохијом“ име заувек остати упамћено као обмањивача који „лицемерним речима једно говоре, а друго мисле, радећи тајно, не би ли сакрили своју срамоту“.

„Косово и Метохија истовремено може бити некоме, или благослов, или проклетство“, истакао је владика Теодосије, пренео је сајт Рашко призренске епархије.

Према његовим речима, „онај који живи у свести тог благослова и чува га и држи, биће срећан, јер чува оно што су нам оставили наши свети преци као залог нашег опредељења за Царство Божије, а не за царство овога света које пролази“.

„За оне, пак, који би да тргују својим наслеђем, па и по цену страдања народног, тај благослов Божији постаће за њих проклетство, које ће их пратити и за живота на земљи, а и после у вечности. Њихово име ће заувек остати упамћено са онима који су рушили живу Цркву, кривоклетницима и обмањивачима, који лицемерним речима једно говоре, а друго мисле, радећи тајно, не би ли сакрили своју срамоту“, рекао је владика Теодосије.

Он је пожело да и њима Господ да „разума и покајања да се и сами окрену Богу и схвате да оно што им је дато у наслеђе није само земља, већ и ово парче неба на земљи, наше свето Косово и Метохија, које је вековима обједињавало наш верни народ где год он живео“.

Како је још рекао, моћници овога света би да „кроје и прекрајају нашу свету косовско-метохијску земљу, на којој као бисери сијају наше светиње, манастири и храмови“, али су залудни њихови планови и покушаји јер долазе од срца „себичног и похлепног за силом овога света, која ће им се пре или касније измаћи из руку“.

„Сви они, који хоће да будућност свог народа граде на трагедији другог, на неправди и отмици, превари и насиљу, већ су изабрали пут са онима који су кроз историју на тренутак изгледали као победници, али им је, касније, у тренутку сва сила и моћ нестала са лица земље. Погледајмо рушевине древног Вавилона, Ниниве, Рима, и познајмо где нестаје сила и моћ овога света“, поручио је епископ Теодосије, наводећи да треба ходити са вером, надом и љубављу према радости предстојећег празника Ускрса.

Опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 7. 3. 2019)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар