Франкфуртер рундшау: ЕУ и САД за поделу Косова, споразум 12. јуна у Вашингтону

Како наводи лист, у Вашингтону би 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније

ЕУ и САД спремне су да прихвате размену територија између Србије и Косова, пише немачки дневник „Франкфуртер рундшау“.

Како наводи лист, у Вашингтону би 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније.

Лист констатује да расте притисак на Приштину и Београд да се договоре, али да и расте опасност од промене граница на Балкану. Наводно је процурео документ у 17 тачака, како тврди немачки, лист и садржи и следеће:

„Повлачење нове границе између Албанаца и Срба на северу Косова и припајање Косову неколико села из Србије претежно насељених Албанцима. Град Косовска Митровица добио би посебан статус, а за водоснабдевање кључно језеро Газиводе и рудник Трепча били би приватизовани на 99 година и подељени међу сталним чланицама Савета безбедности УН. Аутопут кроз Србију на коридору 10 био би под међународном заштитом“, између осталог се наводи у документу који је наводно процурео, а преноси немачки Франкфуртер рундшау.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик/NovostiOnline, 22. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Мислим да сви ови “пробни балони“ имају један смисао – да се згрозимо и онда кажемо “а што не бисмо признали Косово без икаквих суманутих промена“?

Оставите коментар