Ивица Дачић: Разграничење званични предлог Србије за Косово

Дачић је рекао да је председник Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу

Ивица Дачић (Фото: Танјуг)

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је званични предлог Србије када је реч о решавању питања Косова „разграничење”.

Дачић је на питање новинара да ли је званична позиција Београда за решавање косовског питања разговор о разграничењу одговорио: „Да на такав начин решимо наш проблем, то је наша званична понуда”.

Он је новинарима после скупа „Свет у превирању и будућност Европе и Балкана” у Београду рекао да ће се, „уколико ова идеја икада буде на столу”, о њој изјаснити две стране.

Према његовим речима, питање где би била линија разграничења још није одређено јер то питање, уколико предлог буде прихваћен, треба да се дефинише у дијалогу Београда и Приштине, те да евентуална линија разграничења још није написана, нити утврђена.

Дачић је рекао да је председник Александар Вучић у начелу дао идеју о разграничењу, да је то принцип и једини реалан начин да се дође до компромиса, али да се та идеја није разрадила у дијалогу.

“Кад је он почео да прича о томе, о разграничењу, да уопште желимо тако нешто, сви су скочили и напали га. До сада су постојале само две опције: или је Косово покрајина, или је независно, ни о чему другом се није говорило”, рекао је Дачић.

Реагујући на ту изјаву, председник Александар Вучић изјавио је да он о разграничењу као предлогу говорио још пре годину дана.

“Сад сте ме ви спопали са тим што сам рекао пре годину дана у Шиду, да коментаришем оно што сам сам рекао пре годину дана, објашњавао сам то безброј пута”, рекао је Вучић на питање новинара.

Вучић је представио  средином прошле године идеју о разграничењу с Косовом, али је остало непознато шта разграничење конкретно значи. Председник је уместо објашњења раније поручио да „не жели да отвара карте пред преговоре”.

„Они који говоре против идеје о разграничењу не знају шта значи тај појам, а и политички не разумеју да се залажу за разграничење већ дуго година, али оно које је лоше и негативно за Србе, који би остали да не добију ништа”, рекао је Вучић.

Неколико месеци касније Вучић је рекао да у овоме није успео „јер грађани сматрају да је боље да смо ни на небу ни на земљи” не прецизирајући на који је начин утврђена воља грађана.

Извори: Радио Слободна Европа, РТС

Наслов и опрема: Стање ствари

(Инсајдер, 19. 2. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Знамо ми добри шта је тај „појам“ – велеиздаја!

 2. Ивица Дачић: Разграничење званични предлог Србије за Косово
  ++++
  Не би га он поднео тек тако.

  …….. Ivica Dačić dobio je dva ordena od SPC – početkom novembra 2009. dobio je Orden Svetog vladike Nikolaja za požrtvovanu ljubav prema Crkvi i delu Svetog vladike Nikolaja, a orden Beli anđeo dobio je oktobra 2011. za podršku i pomoć manastiru Mileševi, podseća „Kurir“.

  http://mondo.rs/a576041/Info/Drustvo/Dacicu-ostaje-crkveno-ordenje.html

  Признање београдске патријаршије ипак обавезује.

Оставите коментар