Мирољуб Јевтић: Без Русије нема православља, а без Руске цркве нема Русије

Данас се главни кључеви у Русији налазе у Путиновим рукама, али је он свјестан да ће се главне одлуке доносити под кровом Руске цркве, рекао проф. др Јевтић на трибини у подгоричкој „Српској кући“

Мирољуб Јевтић (Фото: in4s.net)

„Без Русије нема православља, а без Руске цркве нема Русије“, рекао је проф. др Мирољуб Јевтић, професор Факултета политичких наука из Београда, на трибини „Православље пред изазовима 21. вијека“, одржаној у „Српској кући“. Он је појаснио да је свим православним народима јасна та чињеница, а посебно Владимиру Путину, предсједнику Русије, који у потпуности подржава ставове Руске цркве.

–Данас се главни кључеви у Русији налазе у Путиновим рукама, али је он свјестан да ће се главне одлуке доносити под кровом Руске цркве. Она је заправо данас налик Аустроугарској уочи Првог свјетског рата, када је та монархија била главна узданица Ватикана. Ватикан никада није преболио распад Аустроугарске. Такво је данас стање у Русији. Главна моћ која одржава Русију и цијело православље данас је Руска црква“, примјетио је проф. др Јевтић.

Он појашњава да је то добро познато Америци, па покушавају да униште Руску цркву, а тиме и Русију. Према ставовима Јевтића данас је цариградски патријарх „сиротан“ јер у Истамбулу има тек између 2000 и 3000 православних вјерника.

– Сваки свештеник у Подгорици у свој парохији има више вјерника него цариградски патријарх. Он тамо и опстаје само захваљујући америчким дипломатама који га наводно штите, а заправо инспиришу напада не цариградску патријаршију. Патријарх нема коме другоме да се жали него америчким дипломатама, који га наводно штите, а као противуслугу траже да признаје нове цркве, попут оне у Украјини. Цариградски патријарх нема избора, па мора да слуша што  у се каже – примјетио је проф. др Јевтић.

Он сматра да се након распада комунизма у Русији створио идеолошки вакум, што посљедњих година попуњава Руска црква. По његовим ријечима Руска црква је најзначајнија црква на свијету, јер обухвата око 15 милиона квадратних километара и представља главну препреку намјерама САД и њених савезника да овладају и тим дијелом свијета.

– Главни противници православља, односно Руске цркве и Русије, данас се налазе у Трилатералној комисији и Брандебург (вероватно се мисли на Билдерберг – прим. СС) групи. Они то и не крију и отворено саопштавају да је њихова главна препрека Руска црква. Ипак, њихове намјере да ослабе или униште Руску цркву су осуђене на неуспјех, сматра проф. Јевтић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 26. 1. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Ово ми помало звучи као изјава расколника Вартоломеја да без Цариградске патријаршије нема Цркве. То не само да је чињенично неутемељена тврдња, већ се граничи с богохуљем. Црква је Тело Христово, и ње ће бити и када овај свет буде у пламену. Зато, не говорите да без овога или онога нема православља, јер вере Христове има док је Христа, а Он је вечан. И ја волим Русију, и то тек нешто мање од Србије. И ја увудим њен значај за православље, али у свему треба имати мере.

Оставите коментар