Александар Вучић: Поносан сам на економске реформе, не и на стање у медијима

Председник Србије обећао да ће за годину, две „када поново буде у Давосу“ моћи да каже да је поносан на слободу медија у Србији

Александар Вучић на конференцији „Слобода медија у кризи“ у Давосу (Фото: Танјуг)

Много приче о стању економије у земљи, опаске да опозиција у Србији не поштује новинаре и обећање да ће се трудити да стање у области слободе медија поправи сажетак су Вучићевог излагања на конференцији „Слобода медија у кризи“ на Светском економском форуму у Давосу. Вучић је казао и да главни човек који стоји иза напада на новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића још увек није ухапшен.

Вучић је рекао да је поносан на економске резултате у земљи, али не и на стање у медијима. Обећао је да ће за годину, две „када поново буде у Давосу“ моћи да каже да је поносан на слободу медија у Србији.

„Поменућу вам један пример, да бисте могли да научите нешто из мог случаја. На једној конференцији у Пољској, Метју (Каруану Галиција, син убијене малтешке новинаре Дафне Каруану Галиција) се припремао и добио је информације од српских новинара да је ситуација у Србија критично лоша. Затим је рекао: Мислимо да ће Србија бити наредна земља у којој ће неки новинар да страда. Међутим, то се десило у друге 4 земље. Ја овде нисам да се браним, нити да нападам Метјуа, али нешто се десило чак и у Србији. Један човек је написао нешто у локалним новинама против локалних моћника. На наше изненађење, напали су му гаражу и подметнули пожар који се проширио на први спрат његове куће. Онда сам се сетио Метјуових речи, иако нисам мислио да се то може десити у мојој земљи”, рекао је Вучић, говорећи о нападу на новинара грочанског портала Жиг инфо, Милана Јовановића.

„После тог случаја сам научио да будем опрезан и баш зато морамо да завршимо тај случај. Ја не критикујем новинаре као наша опозиција која говори за новинарке да су курве и дроље“, додао је Вучић и додао да Србија није криминилизовала лажне вести и да он не зна како то може да се уради, пре свега због друштвених мрежа.

„Нисмо добили најбоље оцене од Репортера без граница и организације Фридом хаус. Како сам са једне стране поносан на економске реформе, на ово друго нисам поносан“, рекао је Вучић.

„Јуче сам разговарао са Репортерима без граница и позвао их да дођу у Србију и да нам помогну, нарочито када је у питању државна помоћ медијима. Сигуран сам да ћу за годину или две да будем овде и да ћу моћи тада да будем поносан на реформе у области слободе медија.“

Говорећи о поверењу у медије, Вучић је рекао да је важно да се говори на основу чињеница.

„Људи данас продају емоције, а не чињенице. Чак ако питате мој народ да ли су задовољни они ће рећи да нису задовољни и да су сиромашни, иако све економске чињенице кажу другачије”, казао је Вучић.

На питање новинара Н1 Хрвоја Крешића због чега на питања те телевизије увек одговара уз опаску да су они „америчка телевизија“, Вучић је казао да то више не ради, након што га је то пре неколико месеци замолио други новинар Н1.

„Хвала што сте то рекли јер се не ради само о чињеници да ја бежим од тих питања. Видим да је ова дебата изазвала много пажње и то не само у Србији“, рекао је Вучић. „То нешто показује, драги Хрвоје, не бисте могли ништа лоше да нађете да сам рекао о вашој станици. Они критикују нашу владу нон стоп без да трпе неке притиске. Пре неколико месеци ме је један од ваших новинара замолио да то не радим, и ја сам то престао да радим“, казао је Вучић и наставио са критикама на рачун опозиције.

„Ја сам једини, само да знате, јер није баш све црно и бело, ја увек прихватам и примам све новинаре у мојој земљи и то једини радим. Ако пошаљете неког новинара у седиште опозиције они не дозвољавају свима да уђу. Увек сам спреман да се извиним и да се променим“, закључио је он.

Весна Радојевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Раскрикавање, 22. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар