Црна Гора: Полиција прекршајно гони Николу Маловића јер је наводно увредио председника ЛГБТ Форума Прогрес

John Maximilian Barac, извршни директор ЛГБТ Форума Прогрес, пријавио писца Николу Маловића због текста „Хеј, Лолита”, пренетом и на „Стању ствари“

Извор: Снимак екрана/Стање ствари

Подгоричка полиција поднијела је прекршајну пријаву против писца и публицисте Николе Маловића због, како је наведено, нарушавања јавног реда и мира.

Маловић ће на основу захтјева за покретање прекршајног поступка који је против њега поднио Владимир Лековић из Станице полиције за јавни ред и мир Центра безбједности Подгорица, 31. јануара наћи пред подгоричким Судом за прекршаје.

Полиција ставља на терет Маловићу да је прекршио члан 19. Закона о јавном реду и миру написавши текст под називом „Хеј, Лолита“, а који је објављен у „Недјељнику“ а пренио га је и подгорички портал ИН4С.

„Зато што је дана 11. августа 2018. године у 13.01 часова, посредством електронских комуникационих мрежа на порталу ‘ИН4С’ у чланку ‘Хеј, Лолита’, на јавном мјесту вријеђао припадника LGBT  заједнице по основу личног својства, сексуалне оријентације, John Maximillian Barca, на начин што ЛГБТ идеологију назива ‘кугом која се проширила, да је иста придодала себи слово П у значењу – педофилија, ЛГНТ + П’“, стоји у захтјеву подгоричке полиције за покретање пркершајног поступка против Маловића. Полиција суду предлаже да у својству свједока, саслуша и Барца, који је извршни директор ЛГБТ Форума Прогрес.

John Maximilian Barac (Извор: Vijesti)

Барац је „Вијестима” казао да је „у склопу редовних активности ЛГБТ Форума Прогреса, које обухватају праћење друштвених мрежа и интернета уопште за случајеве говора мржње и вербалног насиља, уочен је и текст на порталу ИН4С, чији садржај је оцијењен као хомофобичан и дискриминаторан у односу на LGBTIQ заједницу”.

„Као LGBTIQ активиста и геј мушкарац, Управи полиције сам предао пријаву против гдина Маловића због навода у његовом тексту ‘Хеј Лолита’, у којем су изнијети чињенично неутемељени наводи везани за LGBTIQ особе. Конкретно, у тексту се LGBTIQ заједница доводи у директну везу са педофилијом, са циљем додатног ширења нетрпељивости и продубљивања стереотипа о LGBTIQ особама. Овакви наводи на директан начин негативно утичу на живот LGBTIQ заједнице, јер доводе до пораста појединачних случајева насиља и дискриминације, што је уочљиво кроз податке који су нам доступни”, сматра Барац.

Управо због свега наведеног, наставља Барац, сматрали смо да је важно да се овакав садржај пријави и да се надлежни органи изјасне о постојању елемената дискриминације и говора мржње.

Захтев за прекршајни поступак (Извор: ФБ профил Николе Маловића)

„Увјерен сам да постоје бољи и ефикаснији начини изношења ставова о LGBTIQ заједници, какви год они да били, уз пуно уважавање чињеница и тачности података”, закључио је Барац. У спорној колумни Маловић пише о проблему сексуалне експлоатације и злоупотребе малољетница. Он тврди да „удружени западноевропски педофили упиру не би ли спустили границу легалног секса са дјевојчицама млађим од 14 година, такозваним млађим малољетницама”.

„То би значило и легалну дјечју проституцију, и отварање преосталих поклопаца пакла на Земљи”, написао је Маловић који сматра и да је „врашки близу Закон о легализацији педофилије”.

„Као куга се проширила ЛГБТ идеологија која је себи придодала слово П, у значењу – педофилија: ЛГБТ+П. Немогуће је љети не опазити море лолита, тих живих и почесто крштених скулптура што их је родила мајка а вајао Бог – еротизованих by Matrix. Свјесне љепоте колико и магнета међу ногама, већ знају да пребаце косу преко голог рамена уз поглед са стране који погађа мушку мету у кортекс. Немој, па се не бој – гласи здрава формула на српском. Ко воли лолите боље да уђе у књижарску бутигу и купи Набокова. Или нека укуца Бајага Лолита, и стави слушалице…” – пише у колумни Маловића.

Маловић је „Вијестима” казао да се нада да ово „није показни процес да се казне и застраше сви они који „идеолошки коректно“ не промишљају на тему ЛГБТ+Q+остала слова”. Уколико га Суд прогласи кривим, писцу пријети новчана казна у износу од 200 до 1.500 еура, или казна затвора до 60 дана.

Никола Маловић

„Колумна је изношење личног става, а занимљиво је да у Србији гдје је објавио ‘Недељник’ и гдје је међу 10 милиона становника тамошња ЛГБТ заједница сигурно много бројнија од ове у Црној Гори, нико се њоме није нашао увријеђен и повријеђен. Тим прије што нисам поменуо ни ЛГБТ Форум Прогрес, ни Џона Максимилијана, него сам се само морално одредио према ЛГБТ идеологији”, тврди Маловић.

Додаје да је „овдје ријеч о покушају криминализовања права на изношење свог става и мишљења, при чему нико поименично нити је прозван, нити увријеђен.”

Синиша Луковић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Vijesti, 16. 1. 2019)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Г. Барак би морао да докаже како је чланак тачно лоше утицаона њега – на који начин, које су последице, како су изгледале, колико су трајале, колико су биле јаке …
    Иначе, за сваки чланак у сваким новинама би неко могао да каже да лоше утиче на њега.
    Ово веома личи на идеолошки прогон којем може да буде подвргнут сваки писац било којег чланка, књиге, песме … Свако ко нешто јавно каже. Рецимо, пишете о погубном деловању либералног капитализма, или Католичке цркве, или америчке политике, и неко вас тужи због тога. Апсурдно је!

    Нека г. Маловић поднесе противтужбу зато што г. Барак својом тужбом вређа здраву памет великог броја грађана и њихово право на слободно мишљење и изражавање.

Оставите коментар