Oбновљене најдрагоценије фреске из доба Немањића у Студеници

У сусрет јубилеју осам векова самосталности Српске Православне Цркве ужурбано се одвијају свеобухватни радови на заштити и обнови најстаријих фресака у манастиру Студеница

Само у претходних пет месеци одвијали су се до сада најобимнији завршни конзерваторско-рестаураторски радови на фрескама у подкуполном простору на око 150м2 зида где је на појединим местима било и до 1200 оштећења на једном квадратном метру. Оригинални малтер на сваком оштећењу појединачно учвршћен је и повезан са околним оригиналним површинама живописа.

Вишеструки проблеми тешко оштећених фресака савладани су захваљујући истрајном, стрпљивом раду стручне екипе рестауратора. Захваљујући томе коначно је могуће сагледати њихову првобитну лепоту. То је до сад било отежано због великог броја оштећења и различитих наслага које су заклањале сликарство а настале су као последица великог страдања и уздизања манастира током векова. Такође се упоредо спроводе истраживачке физико-хемијске анализе, којима се олакшавају неке фазе радова и који разоткривају многе непознате детаље о овим вредним зидним сликама.

Ове сезоне у потпуности су обновљени Нерукотврени убрус, Јеванђелисти и Ктиторски натпис у коме се помиње година осликавања цркве. Заједно са Успењем Богородице и осталим фрескама које су обновљене предходних сезона унутрашњост храма ближа је првобитном изгледу.

Паралелно су текли интервентни почетни радови на фрескама Студеничко Распеће, Богородица Студеничка, Св.Сава Освећени и Св.Јован Крститељ. Ово су уједно биле и припреме за свеобухватне радове у западном травеју цркве који ће бити настављени наредне сезоне, када је планирано да се у потпуности конзервирају и обнове ове фреске, уколико за то буду одобрена средства.

Средства за радове ове године је издвојила Влада Републике Србије, а она су наменски реализована преко Министарства културе и информисања Републике Србије уз константан стручни надзор Републичког завода за заштиту споменика културе. Извођач радова је фирма КОТО из Београда.

Аутор пројекта конзерваторско-рестаураторских радова и стручни надзор :

мр Стојанка Самарџић, конзерватор-рестауратор сликарства, стручни саветник у Републичком заводу за заштиту споменика културе

Стручна екипа:

Гордана Јаковљев, конзерватор- рестауратор

Весна Чанак, сликар-рестауратор

Сузана Златарић, конзерватор- рестауратор

Милица Анђелић, конзерватор- рестауратор

Владимир Маркоски, конзерватор- рестауратор

Лука Дедић, сликар

Ненад Богојевић , конзерватор- рестауратор

Марија Пешановић, конзерватор- рестауратор

Јована Јовановић, конзерватор- рестауратор

Милана Јовановић, конзерватор- рестауратор

Јелена Симић, конзерватор- рестауратор

Драгана Вићентијевић, конзерватор- рестауратор

Александар Ћулибрк, конзерватор- рестауратор

Мирко Одаловић, вајар козерватор

Драгана Протић, конзерватор- рестауратор

Тијана Кнежевић, конзерватор- рестауратор

Магдалена Дробњаковић, конзерватор- рестауратор

Волонтери студенти треће и четврте године Факултета примењених уметности и дизајна, одсек конзервација и рестаурација

Јован Ђорђевић

Вања Зечевић

Вања Велисављев

Софија Ракиџић

Марија Милојевић

Исидора Љубисављевић

Илија Андрић

Павле Ђајић

Извор: Манастир СтуденицаCategories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Браво! Прелепо! Хвала браћо и сестре!

Оставите коментар