Александар Чепурин: Наставићемо да пружамо подршку Србији

Посета председника Владимира Путина обећава да ће бити динамична и делотворна, очекује се поређење ставова по широкој лепези питања, потписивање бројних билатералних докумената, подстицај даљој сарадњи

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин (Фото: Танјуг/Д.К.)

У одлазећој 2018. години обележили смо 180. годишњицу успостављања дипломатских односа између наших земаља. Ових дана на Калемегдану се одржава изложба која је управо томе посвећена. Историјске везе између Русије и Србије су наш понос. Имамо чиме да се поносимо.

Важно је да је у контексту геополитичких промена и опадања моћи Запада сачувана висока динамика руско-српских сусрета на највишем нивоу. Двапут, 9. маја и 2. октобра, састали су се председници Владимир Путин и Александар Вучић, трипут – министри спољних послова Сергеј Лавров и Ивица Дачић. Посебна одлика руско-српских званичних преговора је високи степен поверења и међусобног разумевања.

У оквиру косовског регулисања Русија је пружала и наставиће да пружа Србији одлучну подршку у одбрани суверенитета и територијалног интегритета.

Радује то да је у одлазећој години добила нови замах економска сарадња: обим укупне билатералне робне размене у 2018. години може да надмаши три милијарде долара. Знатно су се учврстиле војно-техничке везе. Међу најлепшим страницама су отварање дивног мозаика куполе Храма Светог Саве и прослава 85. годишњице Руског дома у Београду.

Један од најсветлијих тренутака одлазеће године је постала и узајамна подршка коју су руски и српски навијачи показали на Светском првенству у фудбалу.

Вектор развоја руско-српских веза у новој години ће сигурно одредити посета Србији председника Руске Федерације која је планирана за јануар. Она обећава да буде динамична и делотворна. Очекује се поређење ставова по широкој лепези питања, потписивање бројних билатералних докумената, подстицај даљој сарадњи. Већина Срба посебно поштује Владимира Владимировича Путина. Временом ова добра осећања само јачају, што је залог успеха посете и даљег развоја братских веза.

Принципијелни приоритет је излазак ван постојећих граница економске сарадње. Нагласак биће стављен на узајамно деловање у иновационим областима, као што су примена „мирног атома”, развој информационих и дигиталних технологија. Наставиће се сарадња у реконструкцији железница Србије, модернизацији подземног гасног складишта „Банатски Двор”, изградњи гасовода Бугарска–Србија–Мађарска. Постоји реална могућност да се оснажи кооперација у пољопривреди и индустрији путем организације заједничке производње. Треба да уложимо у то све наше таленте и сву нашу пасионарност.

Године 2019. обележићемо диван јубилеј – 75. годишњицу ослобођења Београда од фашистичких освајача.

Имамо богат стваралачки дневни ред. Русија и Србија нису пријатељи „против некога”. Наставићемо са усавршавањем нашег стратешког партнерства, освајајући нове правце ради благостања народа Русије и Србије. Хоћемо ли успети да све ово урадимо? Немамо друге опције.

На крају желео бих да честитам нашим српским пријатељима Нову годину и светли празник Божића. Русија је искрено заинтересована да Србија и Срби буду успешни, просперитетни и срећни. Увек смо спремни да пружимо сву могућу подршку.

Ауторски текст амбасадора Русије

(Политика, 2. 1. 2019)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар