Јоргованка Табаковић: Динар друга најјача валута у свету у 2018.

Па, нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна, навела је Табаковић

Јоргованка Табаковић (Фото: Александар Јовановић)

БЕОГРАД – Динар је од стране „Блумберга“ проглашен другом најјачом валутом у свету за ову годину, изјавила је гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, додајући да стабилни динар, стабилни курс и стабилна инфлација остају циљеви и у 2019. години.

Табаковић је истакла да ћемо ову годину завршити са више од три милијарде евра нето страних инвестиција.

„Па, нека ми неко каже да ли је динар прејак, да ли се у Србији лоше живи, да ли је Србија угледна“, навела је Табаковић.

Како каже, поједина оспоравања њене политичке прошлости и садашњости не могу да буду сметња у раду, с обзиром на постигнуте резултате.

„Не могу да разумем да ме неко пита да ли је динар темпирана бомба, а динар је од стране Блумберга, нимало пријатељски настројене према мени или Србији, проглашен у овој години другом најјачом валутом у свету. Да ли пред једном таквом агенцијом и вешћу која је била образложена неко не треба да се постиди износећи критике на рачун Народне банке Србије или политике Владе Републике Србије“, упитала је Јоргованка Табаковић.

Она је истакла да има и оперативну, и функционалну, и финансијску, али пре свега личну независност у доношењу одлука у интересу грађана Србије.

Њена политичка подршка огледа се, како каже, у томе што познаје човека који води Србију и зна који су његови циљеви.

„Ја препознајем како треба да помогнем у реализацији тих циљева“, каже Табаковић.

Она је подсетила да су циљеви Народне банке стабилност цена и финансијска стабилност, а да је Народна банка, према закону, дужна да подржи економску политику владе.

„Мој је посао да грађанима Србије, координишући мере са Владом, као на пример у дигитализацији, учиним све да ова Србија буде место у којем ће и млади радо остајати да живе и раде“, рекла је гувернерка.

Она је обећала да ће Народна банка и у 2019. години посматрати и анализирати „отворених очију“.

„Имамо најбоље, најстручније и најлојалније људе који ће као и досада заједно са мном дати све од себе да имају стабилни динар, стабилни курс, стабилну инфлацију, али и, надам се, веће плате и више прилика за радна места“, поручила је Табаковић.

(РТС/Танјуг/Курир, 26. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

6 replies

 1. То што ништа не ради и што све продадосте нема везе.

 2. Каква је корист од јаког динара, ако нам је главна обрачунска јединица евро? Шта је ту у корист грађана? Само Инфостан ми је у децембру 2018. за 17% већи од рачуна из децембра 2017. У исто време, приход ми се обрачунава по курсу који је за 1% мањи него у децембру прошле године. Дакле, у ваше „златно доба“, ја као грађанин живим бар за 18% горе него прошле године у ово исто време. Преко свега, успели сте да у друштву створите атмосферу анимозитета, подела, конфронтације и несигурности која може да се мери само са оном у лето 2000. Не ’90-их, Милошевић је за вас измислио демократију, него 2000. кад је ЈУЛ био на свом врхунцу, баш као што је СНС сад.
  И не вадите се ни на какве жуте лопове, већ шест година сте на власти, за стање у друштву и изостанак било какве перспективе сте одговорни само ви.
  Све што стварате су Потемкинова села, драга моја госпођо гувернерко, фарса и обмана.
  То вам је од мене као грађанина у чију „корист“ радите.

 3. Зашто би нека организација, нпр. наречени Блумберг, била „непријатељски настројена“ према гувернеру и земљи које та иста организација сврстава у сам врх према резултатима према критеријумима исте те организације?
  Нешто ту није како треба. Нема никакве логике у томе.

  Има признатих стручњака који кажу да ти резултати, ајде да кажемо да су стварно такви, нису обавезно добри за једну земљу. Практично све успешне државе раде супротно од тога. И, зашто се државни дуг увећао за трећину, па изгледа да држава узима кредите само да би напумпала такве резултате?

  И, чак и да је у томе што каже гђа Гувернер добро, у скоро свему је стање горе него пре. Србија није савремена држава, све институције су јој подређене једном човеку, а то НИКАКО не може да буде добро.

 4. Људи… Какав динар наш… Проглашен бахреински динар…. хахахахах

 5. Да ли је нека валута јака, или слаба најбоље се види по лакоћи њеног мењања на мењачницама у иностранству…. Пре око два месеца, вица ради сам на амстердамском аеродрому пробао да заменим динаре преостале од посете Београду – и шта мислите? Какав је курс био? Врло лако, курс је = 0. Одбијен сам, уз љубазно образложење да динар није конвертибилна валута. Према томе, мадам Јоргованка у складу са најбољим радикалским традицијама ипак лаже.

 6. Када некога гледаш у очи и лажеш га безочно зато што ти то положај и режим допушта онда ти вршиш НАСИЉЕ над свима онима који знају да то није тако.
  То је исто када некоме слабијем, оном ко не може да се брани, изудараш шамаре јер ти се може, јер си јачи и бескрупулозан, тиранин.
  На тај начин се изазиваш НАСИЉЕ које ће ти се вратити, сигурно.

Оставите коментар