Хашим Тачи: Добили смо рат са Србијом, време да победимо и у миру

Спремни смо за наставак дијалога иако је Србија геноцидна држава са којом Косово има вековно непријатељство, рекао председник тзв. Косова

Хашим Тачи (Фото: Бета)

ПРИШТИНА – Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, поручио је да је Косово спремно за наставак дијалога са Србијом иако је, како тврди, Србија геноцидна држава са којом Косово има вековно непријатељство.

Он је подносећи годишњи извештај у парламенту поново оптужио Србију да је одговорна са „убиство више од 13.000 цивила и силовање 20.000 Албанки”.

Упркос томе, навео је Тачи, „Косово је израсло у независну и суверену државу”, која је ове године обележила 10. јубиларну годишњицу једнострано проглашене независности.

„Иако по високој цени ми смо победили, а сада је време да победимо и у постизању мира са Србијом”, рекао је Тачи.

„Увек ћемо бити захвални онима који су дали све за слободу коју данас уживамо”, рекао је Тачи пред око тридесетак посланика, пошто су опозиционе странке, али и посланици Иницијативе, Фатмира Љимаја, неки посланици опозиционе СДП и Алијансе за будућност Косова, премијера Рамуша Харадинаја, бојкотовали његово излагање.

Тачи је захвалио Харадинају и посланицима који су гласали за демаркацију са Црном Гором, али и на, како је рекао, политичкој борби да се спречи оснивање Заједнице српских општина, која би имала извршна овлашћења.

Формирање ЗСО је, иначе, предвиђено Бриселским споразумом.

Тачи је оценио позитивним формирање тима за дијалог са Београдом, који је, иначе, верификован у парламенту са 59 гласова, што је мање од натполовичне већине.

„Јединство политичких странака је било и остаје неизбежно на нашем путу ка успеху. Пре свега, говорим о изазову постизања мира са Србијом. Са Србијом треба постићи мировни споразум који ће гарантовати узајамно признање и чланство Косова у УН”, рекао је Тачи и додао да тај споразум мора бити свеобухватан и потпуно подржан од САД.

Посебно је, казао је, поносан на то што је у његовом мандату усвајањем три закона отворен пут да КБС буду трансформисане у косовску војску.

Позвао је политичке лидере да најозбиљније схвате позив председника Трампа на јединство у овом, како је рекао, јединственом тренутку.

„Имамо подршку највећег пријатеља и најмоћније државе Сједињених Држава. Имамо подршку ЕУ и њених држава чланица. Имамо подршку света да постигнемо миран, коначан и свеобухватан споразум са Србијом. Изгубити ову прилику, како каже председник Трамп у свом писму, био би трагичан повратак и изгубили бисмо прилику која се неће дуго поновити”, рекао је Тачи, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 26. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Ако сте добили рат, зашто онда преговарате са пораженим?

    Драган Славнић

Оставите коментар