Војислав М. Станојчић: Решење косовског питања или Коза се нуди да чува купус

Нема сумње да је и овај састанак Савета безбедности УН био у извесној мери поучан, показујући још једном колико је велика заблуда уверење да светом управљају савесни и правични политичари који доносе непристрасне и праведне одлуке

Савет безбедности УН (Извор: Фонет/УН)

Састанак Савета безбедности Уједињених нација 17. децембра, сазван на захтев Русије и Србије поводом најновијих одлука приштинских власти о повећању царина на робу из Србије и БиХ а затим и формирању војске Косова, није (као што се и могло очекивати) нимало утицао на то да се оне промене односно укину. Међутим, иако је показао уобичајену подељеност њених чланица, недоследност и непоштовање права и сопствене Резолуције 1244, можда он, ипак, није био сасвим узалудан. Нема сумње да је био у извесној мери поучан, показујући још једном колико је велика заблуда уверење да светом управљају савесни и правични политичари који доносе непристрасне и праведне одлуке.

Питање разбојничких такси на робу из Србије и БиХ, разумљиво, остало је у сенци знатно важнијег питања: формирања војске Косова.

Није било много тешко предвидети да ће се Савет безбедности у овој прилици поделити на два дела. Први – у коме су биле САД, Британија, Француска, Белгија, Немачка, Италија, Холандија, Пољска и Шведска – тумачио је на свој начин Резолуцију 1244, тврдећи како Приштина има право да формира своју војску (иако то не пише у Резолуцији, једином званичном документу о овом питању и у коме се помиње само КФОР). Резолуција 1244 није стављена ван снаге и замењена неким новим актом Уједињених нација, али зашто би то била препрека оним државама које се лако одлучују и на бомбардовање не питајући Савет безбедности што о томе мисли?

Није чудо што су на другој страни Кина и Русија биле забринуте због оснивања војске Косова, али је пријатно изненађење што су се моћним западним силама супротставиле Боливија, Перу, Етиопија, Казахстан, Екваторијална Гвинеја и Обала Слоноваче.

Занимљиво је да је овај састанак Савета безбедности Уједињених нација инспирисао америчког председника да Вучићу и Тачију пошаље писма украшена својим огромним потписом. Он их охрабрује да уложе напоре како би постигли историјски споразум о свеобухватној нормализацији односа, а као што се могло претпоставити, Доналд Трамп је навео како су САД спремне да се заложе за постизање споразума који би био у обостраном интересу Косова и Србије.

Што, опет, све у свему, много личи на понуду козе да чува купус…Categories: Четири стотине речи

Tags: , , , ,

Оставите коментар