Александар Вучић: Србија жели да се УН укључе у дијалог Београда и Приштине

Немамо ништа против да дијалог буде под покровитељством ЕУ, али желимо да се УН много више укључе у тај процес, рекао је Вучић на седници Савета безбедности

Председник Србије Александар Вучић на седници Савета безбедности (Фото: Танјуг)

Њујорк – У седишту Уједињених нација у Њујорку синоћ нешто после 21 сат почела је ванредна седница Савета безбедности, чије је одржавање тражила Србија због формирања такозване војске Косова. Председник Србије Александар Вучић упознао је Савет безбедности УН, али и светску јавност, са настојањем Приштине да правним и политичким насиљем, економским притисцима и једностраним потезима, попут увођења такси и формирања тзв. војске Косова, створи нову ситуацију на терену и изнуди признање од Србије, мимо дијалога о нормализацији односа са Београдом.

Председник Србије истакао је да Приштина није испунила обавезе из споразума које је потписала у Бриселу, као и да крши ЦЕФТА споразум и ССП.

Он је рекао да је захвалан што се седница одржава по хитном поступку, јер је јако битно и праведно да се тако учини због ужасно компликоване ситуације на терену.

„То значи да се ми суочавамо са све више потешкоћа на Косову и Метохији. Морам рећи да сам јако забринут, и чак помало уплашен за будућност не само мог народа и наше земље Србије, већ целокупног региона”, казао је он.

Вучић је додао да је пажљиво слушао уводни говор подгенералног секретара УН Де ла Кроа, и казао да би желео нешто другачије од онога што је рекао да пренесе, иако се слаже са пуно ствари из тог излагања.

„Желео сам да кажем да је Србија уложила огромне напоре и пуно труда како би успоставила мир и стабилност на целокупном Западном Балкану. Чинили смо све како бисмо се суздржали од одговора на разне провокације које су долазиле из Приштине. Ми не прихватамо такву врсту фразе да неко позива „обе стране да нешто учине или не учине”. Србија, као што знате, учинила је скоро све како би спровела у дело све што је до сада договорено. Као што знате потписали смо први договор Београда и Приштине, и Србија је испунила све своје обавезе. Учинили смо пуно уступака и било је јако тешко за нашу јавност да то прихватимо, али смо спровели”, рекао је он.

Вучић је подвукао да с друге стране једина обавеза коју је морала да реализује Приштина, а шест од 15 тачака договора се тиче те једне обавезе, а то је формирање Заједнице српских општина.

„То је једна једина обавеза и данас је 2.070. дан како није спроведено у дело и немају намеру да то учине у будућности. С друге стране Србија је испунила све везано за споразум о полицији, судство, телекомуникацијама, учешће у општинским изборима по косовском закону, апсолутно све што смо потписали. Али то није било довољно”, нагласио је он говорећи на енглеском језику.

Подсетио је да је Србија упозоравала Приштину и људе из ЕУ (јер смо имали а и даље смо у процесу дијалога под посредовањем Уније, који треба да реши наше проблеме кроз дијалог), да нас не терају у тешку ситуацију која ће створити ужасну атмосферу између нас, када желе да постану чланица међународних организација, што сматрамо провокацијом, јер је Србија једина међународно призната држава по Резолуцији УН 1244. „Осим ако се нешто није променило”, казао је он.

„Преклињали смо да не иду на гласање за чланство у Интерпол, УНЕСКО и ЕНТСО-Е. Они су рачунали на подршку САД и многих европских држава, надајући се да ће победити. У првој рунди добили су мање од 50 одсто гласова. Онда су почели да окривљују Србију као да је наша грешка, као да је требало да их подржавамо, као да је била то нека наша обавеза. Било је много земаља, битних, широм света, које су гласале против њиховог захтева”, рекао је Вучић.

Председник Вучић је указао да је потом Приштина, одједном, успоставила тарифу супротно ЦЕФТА споразуму и ССП, тарифе против Србије и БиХ.

„Најпре 10 одсто, а када су видели да је албанска јавност реаговала добро на то, повећали на 100 процената. Они су чак убили сваки вид трговине између централне Србије и Косова. Угрозили су целокупну српску заједницу на Косову и Метохији, јер је то једини начин за њих да зарађују, да преживе, добију лекове, и то је одувек био једини начин да преживе. Прекршили су све споразуме на које се позива чак и ЕУ”, објаснио је он.

„Можете ли замислити неког у 21. веку који забрањује и спречава слободну проток људи и добара, само што не воли политичке одлуке друге стране”, упитао је Вучић.

Председник Србије позвао је Уједињене нације да преузму већу улогу у процесу дијалога Београда и Приштине. „Немамо ништа против да дијалог буде под покровитељством ЕУ, али желимо да се Уједињене нације много више укључе у тај процес”, рекао је Вучић и додао да је, поред свега, Србија спремна да настави процес дијалога, након што Приштина врати ствари на пређашње стање.

Фото: Танјуг

Генерални подсекретар УН: Београд и Приштина да избегну кораке који воде погоршању ситуације

УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ  Генерални подсекретар УН за мировне операције Жан-Пјер Лакроа позвао је вечерас на седници Савета безбедности УН Београд и Приштину да избегну било какве кораке који могу додатно да погоршају ситуацију на Косову, преноси Бета.

На седници СБ УН коју је затражила Србија због одлуке Приштине о трансформацији Косовских безбедносних снага у оружане снаге, Лакроа је рекао да Београд и Приштина треба „радије да нађу начине да побољшају међусобне односе”.

Он је навео да Унмик остаје посвећен сарадњи с Кфором и другим актерима на Косову, у складу с Резолуцијом СБ УН 1244.

Лакроа је додао да ће шеф Унмика Захир Танин наставити да подржава успостављање поверења између две заједнице и оценио да је то неопходно за нормализацију односа Београда и Приштине.

Генерални подсекретар УН је описао дешавања на Косову у претходних месец дана и оценио да су увођење таксе од 100 одсто на робу из Србије и одлука Приштине о трансформацији БСК у војску додатно погоршали ситуацију.

Тачи: На Косову ништа необично, грешка што нисмо и раније

ЊУЈОРК  Косовски председник Хашим Тачи рекао је вечерас, на седници Савета безбедности УН да је на Косову ситуација мирна, нормална и да је Приштина погрешила само у томе што је пет година чекала да донесе одлуку о формирању војске, преноси Танјуг.

„Десила се нормална, правна, праведна одлука. Уколико је Косово погрешило, то је зато што је чекало пет година, и то беспотребно, за формирање војске. Одлука је закаснила, али никако није погрешна. Каснили смо, јер смо чекали добру вољу од оних који до сада то нису показали”, рекао је Тачи на ванредној седници Савета безбедности УН о Косову.

Тачи тврди да Приштина прошле недеље није донела ниједну одлуку која је у супротности са Резолуцијом 1244 и планом Мартија Ахтисарија, уставом Косова и међународним правом.

„Став 15 Резолуције говори само о демилитаризацији ОВК, што је завршено у рекордном року у септембру 1999, без иједног инцидента”, рекао је Тачи.

Тврди и да Косово има „апсолутно право да има војску” и да је формирање војске воља грађана Косова, „свидело се то неком или не“

„Србија се наљутила, али не и грађани Косова”, каже Тачи, додајући да ће косовска војска донети више мира и стабилности, да ће бранити сваког грађанина на целој територији Косова, без обзира на језик који говори, и да транформација КБС „није претња и неће бити према било коме”.

Рекао је и да му је жао што Срби на Косову не учествују у косовској војсци и што су многи напустили КБС.

Поручио је Београду да је Приштина спремна за дијалог и „коначни споразум” и да ће, ако се не искористи овај „историјски тренутак”, сви бити на губитку.

Амбасадор Русије: Делимо забринутост Србије, Кфор селективан

Амбасадор Русије при УН Василиј Небензја рекао је вечерас да дели забринутост коју је председник Србије Александар Вучић изразио повом ситуације на Косову и Метохији и истакао да је одлука о трансформацији КБС у косовску војску „грубо кршење” Резолуције 1244 СБ УН.

Небензја је оценио да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата.

„Забринути смо због ситуације и безакоња око одлуке успостављања такозване косовских оружаних снага”, рекао је Небензја на седници СБ УН о Косову.

Указао је и на проблеме с којима се суочавају Срби на КиМ и упозорио да постоји велика опасност од избијања хуманитарне кризе због одлуке Пришине да уведе тарифе на робу из Србије, преноси Танјуг.

„У тој ситуацији стварање оружаних снага Косова представља опасност по мир у региону, што може да доведе до наставка оружаног конфликта”, упозорио је Небензја.

Он је додао да ће се на састанку СБ УН чути „зашто Резолуција 1244 нема везе са такозваном ‘сувереном одлуком парламента тзв, суверене државе”.

Руски амбасадор је истакао да је његова земља у последњих неколико година упозоравала да се проблеми на Косову не решавају, већ гомилају и да је ситуација у региону нестабилна и да сваког тренутка може да измакне контроли.

Небезја је рекао да је Приштина често добијала заштиту, а да је последица тога да је „ситуација постала експлозивна”.

Руски амбасадор рекао је да је Кфор селективан у примени свог мандата, те је подсетио да је Кфор одржао велике војне вежбе на северу КиМ, док се такве вежбе „никада не одржавају” у албанским регијама чак и у случају отворених провокација и насиља.

„Спроводе вежбе какве се никада не одржавају, а не реагују адекватно на кршење основне слободе кретања. Идеја није да се баве питањем заштите”, рекао је он.

Он је додао да је Русија била јако разочарана ставом ЕУ која је тврдила да игра улогу објективног модератора, а толерише формирање војске косова.

Руски амбасадор истакао је да је КФОР је на основу Резолуције 1244 дужан да одмах изведе демилитаризацију и распусти било какве оружане снаге.

„Створен је осећај да је све допуштено и да су косовске власти некажњиве”, рекао је он додајући да ће можда бити потребно још ванредних седница.

Уочи СБ УН, 8 чланица ЕУ о „сувереном праву Косова на војску“

Карел ван Остером, стални представник Холандије, несталне чланице Савета безбедности УН, прочитао је, неколико минута пре почетка вечерашње седнице, саопштење о Косову осам бивших, садашњих и долазећих чланица СБ УН из Европске уније, у којем је изнета тврдња да је формирање косовске војске „суверено право Приштине”, преноси Танјуг.

Ван Остером је заједничко саопштење Белгије, Француске, Немачке, Италије, Холандије, Пољске, Шведске и Уједињеног Краљевства – ЕУ8 – објавио и на Твитеру.

„Желели бисмо да подвучемо да је свеобухватни и правно обавезујући споразум о нормализацији од кључне важности за напредовање Србије и Косова на њиховим европским путевима. Почетак процеса транзиције Косовских безбедносних снага је суверено право Косова. Свесни смо његове посвећености на постепеном трансформисању сопствених безбедносних снага, у блиској координацији са НАТО и његовим партнерима”, наводи се у саопштењу.

У њему ЕУ8 „позивају косовске власти да транзицију Косовских безбедносних снага у наредних десет година учине транспарентним и инклузивним процесом који повезује све заједнице и да избегну било какав штетни утицај на дијалог Београда и Приштине”.

„Такође наглашавамо потребу задржавања постојећих аранжмана са КФОР који се тичу размештања Косовских безбедносних снага на северу земље. Скоро две деценије након усвајања Резолуције 1244 и десет година након косовског проглашења независности, пред Београдом и Приштином је и даље да се договоре око многих аспеката њиховог будућег односа у оквирима свеобухватног споразума о нормализацији”, пише у саопштењу.

Председник Србије Александар Вучић је у обраћању СБ УН такође поменуо да је саопштење ових земаља стигло непосредно пре почетка седнице.

Вучић Србима на КиМ: Србија ће увек бити уз вас

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас са седнице СБ УН Србима на Косову да ће Србија увек бити уз њих.

„Браћо и сестре Српкиње, користим прилику да вам се захвалим на свему што сте издржали, на мукама које сте прошли и кроз које пролазите и да вам кажем да је Србија уз вас и да ће увек бити уз вас”, рекао је Вучић.

(Политика, 17. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Једино што издајник и болесно огреховљени вучић, душевно растројени носилац вражје споменице, жели и чему предано злослужи јесте потпис “ његове снс Србије “ на писму којим је његових осам пријатеља, у злурадом понижењу Србије ( наше, Светосавске ) и правде, истине и слободе, пљунуло и означило почетак бесмислене расправе под окриљем још бесмисленијих уједињених нација, а у име свецело обесмишљеног међународног права… Како није успео ( још ) да се палцем придружи својим пријатељима на папиру – афтуши, велеиздајно се “ усмено “ потписао по, ђаво зна, који пут, лупетајући, глуматајући, лажући у још једном падавичарском нападу пред камерама… Бестидно и пузајуће, како само вучићу приличи…

Оставите коментар