Брисел предлаже Приштини конкретна решења за таксе

Висока представница Могерини, комесар Јоханес Хан и комесарка за трговину Маргарет Малмстром упутили су заједничко писмо  Рамушу Харадинају у којем објашњавају став ЕУ да тарифе на робу из Србије морају да буду хитно повучене

Јоханес Хан и Федерика Могерини (Извор: РТС)

„У писму је поновљена понуда комесара Хана како решавати притужбе Приштине о функционисању Цефта споразума на одговарајући начин,“ рекла је Коцијанчић, не наводећи детаље.

У решењу би, између осталог, назив „Унмик“ у Цефта, био замењен са „Косово*“.

Представници ЕУ, међутим, као знак добре воље захтевају да пре понедељка, 17. децембра, када је у Бриселу седница Савета ССП, да Косово привремено обустави извршење одлуке о тарифама на производе из Србије и Босне и Херцеговине, јавља Коха.

Ипак, електронски медији у Приштини преносе да косовска влада неће прихватити компромис.

Саветник Рамуша Харадинаја Авни Арифи потврдио је да је влада добила писмо на које ће премијер одговорити у понедељак.

„Писмо неће садржати никакве другачије ставове који већ нису познати грађанима Косова. Све позиције Владе познате су грађанима“, рекао је Арифи.

Медији закључују да ће на основу ове изјаве, одговор Могеринијевој и другим комесарима ЕУ бити негативан.

У међувремену КТВ јавља да би Харадинај сутра требало да се састане у Бриселу са Федериком Могерини. Како се наводи, састанак владине делегације одржаће се у оквиру процеса имплементације Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП) између Косова и ЕУ.

Очекује се, како наводи КТВ, да ће се разматрати и резолуција о дијалогу, одлука о оснивању војске, као и о увођењу таксе од 100 одсто за производе из централне Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 16. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар