Обележено хиљаду година првог спомена Призренске епархије

Литургијом у Девичу у петак је започело обележавање 1000 година од првог писаног спомена Призренске епархије у првој хрисовуљи византијског цара Василија II

Владика Теодосије беседи у Цркви Богородице Љевишке (Фото: ТВ Храм)

Док службе Божје буду служене у манастирима, српски народ неће бити мањина. Српски народ на Косову и Метохији издржао је у најтежим временима. Најважније је на страшном месту постојати, поручују у Девичу и Призрену митрополит Амфилохије, који је и егзарх пећког трона, као и умировљени владика Атанасије. Са владиком Теодосијем од петка обилазе Рашко-призренску епархију, док се обележава велики јубилеј – сачуван је документ у којем је пре тачно 1000 година поменута ова епархија. Екипа београдске ТВ Храм пратила је догађаје, а информације јавности преноси и информативна служба Рашко-призренске епархије.

Ни температура испод нуле, ни киша која је константно падала нису спречили око 1000 верника из Србије, Црне Горе и Републике Српске да присуствују Литургији коју су служили митрополит Амфилохије, владике Теодосије и Атанасије, уз свештенство и појање Призренских богослова.

„Молим наш народ на Косову и Метохији да издржи, остане и опстане на овој светој земљи прибегавајући сабирању и окупљању под кровом светиња и Косовског завета,“ рекао је у манастиру Девич владика Атанасије.

„Ова светиња не постоји само због нас већ због свих оних који живе на Косову и Метохији да би се и они хранили, освећивали и просвећивали,“ подсетио је митрополит Амфилохије.

Литургијом у Девичу у петак је започело обележавање 1000 година од првог писаног спомена Призренске епархије у првој хрисовуљи византијског цара Василија II. Манастир који за Србе представља и једну од највећих светиња због моштију Св. Јоаникија, обележио и своју храмовну славу – Светог Јоаникија Девичког, када је извршено и монашење монахиње Јоване.

Прослава јубилеја наставила се у Призрену. Симболично у Цркви Богородице Љевишке која је некада била главна Призренска Црква и седиште Епархије призренске у првом периоду њеног постојања од 1019. до 1219. године, служено је Вечерње богослужење. Богородица Љевишка обновљена је после тешког страдања у мартовском погрому и данас се налази на УНЕСЦО-вој листи светског културног наслеђа.

Верни народ на Литургији у Манастиру Девич (Фото: ТВ Храм)

„Овај град има посебан благослов Божији међу многим земаљским градовима. Оног тренутка када би, не дај Боже, а неће се то догодити, нашла нека сатанска рука да разори и оскрнави Богородицу Љевишку, гарантовано да би ово постао проклети град, и људи који овде живе проклети људи и проклети народ, ако би оскрнавили ову лепоту Божију. Неће се то догодити, као што се није ни до сада догодило и то сведоче ови ликови који су откривени у прошлом веку и то сведочи све што се са овом светињом и овим градом дешавало у прошлости,“ поручио је Митрополит Амфилохије јуче у Призрену.

Владика Атанасије одржао је у Призрену и предавање на тему „1000 година Епархије призренске“.

Владика Теодосије и Владика Атанасије (Фото: ТВ Храм)

Владика Теодосије је данас служио литургију у Саборном Храму Светог Великомученика и Победоносца Георгија, такође у Призрену.

О повељи детаљније читајте овде.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 16. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар