Могерини критички о тарифама на српску робу и трансформацији КБС у војску

Наводи се и да је Федерика Могетрини оценила да унутар Косова построји политички проблем где „председник и премијер не говоре истим језиком”, те да то „компликује и блокира ствари”

Федерика Могерини (Фото: Танјуг)

Током састанка ЕУ лидера у Бриселу кипарски председник Никос Анастасијадес и шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини говорили су о проблемима у дијалогу Београда и Приштине, тарифама на српску робу које „блокирају дијалог” и потезу трансформације Косовских безбедносних снага, за који су рекли да није добродошао, сазнаје Танјуг у Савету.

Дипломатски извори Танјуга у Европском савету кажу да се је питање Косова на самиту у Бриселу покренуо кипарски председник Никос Анастасијадес који је обраћајући се ЕУ лидерима поручио да је до ове иницијативе дошло након недавне посете српског председника Александра Вучића Никозији.

Председник Кипра је оценио да се ствари „не одвијају добро” у оквиру дијалога Београда и Приштине, поменуо увођење тарифа од стране приштинских власти на робу из централне Србије и затражио од шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини да извести ЕУ 28 о стању у дијалогу Београда и Приштине.

Према изворима Танјуга из ЕУ Савета, Висока представница је поновила став ЕУ да косовске тарифе „нису добар потез и да блокирају дијалог”. Истовремено Могерини је навела да постоје и „примедбе са приштинске стране” и да она заједно са комесарима за преговоре о приступању Јоханесом Ханом и за трговину Сесилијом Малмстром ради на изналажењу решења за ову кризу.

У Европском савету за Танјуг кажу да је шефица ЕУ дипломатије на састанку ЕУ лидера говорила и трансформацији Косовских безбедносних снага при чему је поновила ЕУ став да „такав потез није добродошао нити је конструктиван”.

Наводи се и да је Федерика Могерини оценила да унутар Косова построји политички проблем где „председник и премијер не говоре истим језиком”, те да то „компликује и блокира ствари”.

Европски дипломатски извори наводе да се током разговора о дијалогу Београда и Приштине углавном говорило о проблемима који долазе са приштинске стране, а да о српској страни није било речи, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 13. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар