Парламент тзв. Косова без посланика Српске листе усвојио законе о војсци

Од данас, према првом усвојеном закону, Министарство КБС зваће се Министарство одбране Косова, а усвојен је и закон о безбедносним снагама

Фото: АП/Ф. Б.

ПРИШТИНА – Косовски парламент је по убрзаном поступку, без присуства посланика Српске листе, усвојио два од три предложена закона из пакета о трансформацији КБС у војску.

Од данас, према првом усвојеном закону, Министарство КБС зваће се Министарство одбране Косова, а усвојен је и закон о безбедносним снагама.

Предстоји гласање о закону о служби у безбедносним снагама.

Седница парламента је на предлог председника, Кадрија Весељија, почела минутом ћутања за жртве, како се наводи, борбе за ослобођење и државност.

У сали је 107 посланика, пренела је Коха онлајн.

Члан закона који садржи надлежности и дужности КСБ-а има укупно три параграфа.

„Снага безбедности Косова штити суверенитет и територијални интегритет, грађане, имовину и интересе Републике Косово”, наводи се у измењеном тексту, који је усклађен са препорукама Европске комисије, преноси Танјуг.

Такође у закону стоји да су „косовске снаге безбедности мултиетничке војне снаге, професионалне, наоружане и овлашћене да служе у земљи и иностранству, у складу са уставним и законским мандатом”, стоји у тачки 2 овог члана.

Закључујући седницу парламента, председник Кадри Весељи је рекао да је ово историјски датум за Косово.

„Честитам свим војницима”, рекао је Весељи.

Харадинај је на свом Фејсбук профилу написао: „Стара војска, војска”.

А косовски председник Тачи је на Фејсбуку поручио да је после две деценије напорног рада, коначно затворен процес „изградње државе Косово”.

„Као друштво и држава, показали смо се храбрим, одговорним и знамо да треба да останемо уједињени у одбрани интереса нашег народа и наше државе. Стварање Војске Косова и Министарства одбране је најбољи поклон за овогодишњи крај године”, навео је Тачи на Фејсбуку.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар