И Мадагаскар повукао признање Косова, Приштина тврди да су то „лажне вести”

Република Мадагаскар обавестила је Министарство спољних послова Србије да је повукла одлуку о признању Косова

Фото: Политика

Република Мадагаскар обавестила је Министарство спољних послова Србије да је повукла одлуку о признању Косова.

„Добили смо ноту од Министарства спољних послова Мадагаскара, у којој нас обавештава да је 5. децембра Република Мадагаскар донела одлуку о повлачењу признања Косова”, рекао је први потпредседник Владе и министар иностраних послова Ивица Дачић Танјугу.

Он је указао да је Мадагаскар дванаеста земља која је повукла признање једнострано проглашене независности Косова.

„Министарство иностраних послова Републике Мадагаскар изражава поштовање Министарству иностраних послова Републике Србије и има част да му саопшти да је вербалном нотом бр.90/18-АЕ/М од 5. децембра 2018. године Република Мадагаскар донела одлуку да повуче признање Републике Косово”, наводи се у вербалној ноти упућеној Србији, у коју је Танјуг имао увид.

У ноти коју је исто Министарство упутило Приштини прецизира се да се признање повлачи до постизања праведног, правичног и трајног политичког решења за питање статуса Косова, у оквиру преговора који су у току.

„Министарство иностраних послова Републике Мадагаскар изражава поштовање Министарству иностраних послова Републике Косова и с позивом на писмо од 24. новембра 2017. у вези са признајем Републике Косово од стране Републике Мадагаскар, има част да му саопшти да, пошто је подробно размотрило ситуацију и желећи по сваку цену да охрабри дијалог који и даље траје између Републике Србије и органа Косова уз примену Резолуције 1244 (1999) и исто тако да би се омогућило обема странама да дођу до праведног, правичног и трајног политичког решења за питање статуса Косова, Министарство иностраних послова Републике Мадагаскар донело је одлуку да повуче признање Косова као независне државе док се не окончају преговори који се воде под покровитељством међународне заједнице”, наводи се у вербалној ноти упућеној Приштини.

Пре пет дана и Соломонска острва су повукла признање једнострано проглашене независности Косова, јављаТанјуг.

Реагујући на вест о томе да је Мадагаскар повукао признање Косова, косовско Министарство спољних послова назвало је то „лажним вестима”.

„Лажне вести и пропаганда Србије против Косова неће успети. Тражимо од Европске службе за спољне послове и НАТО да одговоре на те хибридне претње које долазе из Београда. То је претња по регионалну безбедност”, наводи се у поруци на Твитер налогу косовског Министарства, преноси Танјуг.

Република Мадагаскар обавестила је Министарство спољних послова Србије да је повукла одлуку о признању Косова, а такође је упутила и ноту Приштини у којој се прецизира да се признање повлачи до постизања праведног, правичног и трајног политичког решења за питање статуса Косова, у оквиру преговора који су у току.

Мадагаскар је 12 земља која је до сада повукла једнострано проглашену независност Косова.

(Политика, 7. 12. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар