Биљана Митриновић: Ни Цариград не нуди аутокефалност украјинској православној цркви

Петро Порошенко најавио проглашење аутокефалности УПЦ, иако устав који је написала Васељенска патријаршија не предвиђа сценарио какав очекује Кијев

Кијевско-печерска лавра (Фото: Спутњик)

Након што је увео ратно стање у делу државе, украјински председник Петро Порошенко је предузео још један корак потпуног раскола од Русије и у згуснутом редоследу заоштравања односа – најавио да ће украјинска православна црква (УПЦ) за десет дана прогласити аутокефалност.

Како је цела прича с украјинском црквом, по свему судећи, превасходно политичка, тако је и Порошенко пожурио да најави одлуке у цркви. Он је јуче рекао да ће се Свети Синод УПЦ састати 15. децембра како би прогласио аутокефалност и изабрао патријарха. Како је саопштено, то ће бити још један корак да власти у Кијеву спрече руско мешање на украјинском тлу, а Порошенко рачуна да ће уочи председничких избора, који се одржавају 31. марта идуће године – придобити поене јер се током његовог мандата догодило стварање националне цркве и раскид вишевековних веза са руским свештенством.

Од инцидента у Керчком мореузу званична Москва тврди да је у питању Порошенкова предизборна кампања, јер према анкетама јавног мњења стоји лоше, а јуче је и сам руски председник Владимир Путин објаснио зашто неће да се јави на телефонски позив свог украјинског колеге. Одговарајући на питање новинара зашто игнорише позив Порошенка (који се западним медијима у два наврата жалио да му Путин не одговара и да је морао да зове немачку канцеларку Ангелу Меркел да ступи с њим у контакт) – руски председник је рекао да не жели да учествује у његовој предизборној кампањи.

„Не ради се о томе да се повлачим и не желим да разговарам са Петром Алексејевичем, то није случај. Ради се о томе да не желим да учествујем у његовој предизборној кампањи”, објаснио је руски председник. Према његовим речима, Порошенко вешто ствара кризне и провокативне ситуације и пребацује одговорност за почињено на Русију, након чега „одмах жели да покаже да он успешно решава настале проблеме”.

Тако ће, по свему судећи, бити и са аутокефалношћу УПЦ и бирањем патријарха. Наиме, украјински портал „Вести” наводи да не може бити говора о аутокефалности нове структуре и да се највероватније ради о потпуном преласку под јурисдикцију Васељенске патријаршије. Устав „јединствене помесне цркве” који је написао Цариград не предвиђа стварање аутокефалне цркве коју очекује Кијев.

„Самосталност нове структуре коју Цариградска патријаршија намерава да створи у Украјини биће за степен нижа од постојеће самосталности канонске Украјинске цркве”, написао је тим поводом шеф одељења Руске православне цркве (РПЦ) за сарадњу са медијима Владимир Легојда на руској друштвеној мрежи „Телеграм”, пренео је „Спутњик”.

Према писању „Вести”, уставом је прописано да је украјинска црква „нераскидиво везана” за Цариградску патријаршију, а преко ње са свим осталим црквама, што је једнако положају канонске УПЦ, која је повезана са православним светом преко РПЦ.

Такође, поглавар православне цркве у Украјини може бити само митрополит, а не патријарх. Архијерејски сабор украјинске цркве ће се по свим глобалним питањима обраћати Цариградској патријаршији, а она ће саопштити сабору „шта треба да ради”. Према подацима портала, Цариград неће морати да објашњава своју одлуку. Осим тога, будућа украјинска црква ће добити миро од Цариграда, што је један од главних знакова непостојања права аутокефалности. „Једина помесна црква” неће моћи самостално да канонизује своје свеце, већ ће давати имена Цариграду за канонизацију.

На крају, Цариградска патријаршија ће према уставу постати виша апелациона структура. То значи да ће архијереји којима је забрањено да служе у црквама и да предају у верским школама или против којих су уведене неке друге санкције, имају право да се жале Цариграду. Тако украјинска црква неће бити самостална чак ни по питању унутрашњих дисциплинских одлука. Како је саопштено, устав „уједињене украјинске цркве” Синод Цариградске патријаршије је усвојио на седници која је трајала од 27. до 29. новембра.

(Политика, 6. 12. 2018)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар