ЦЕФТА нема начина да присили Приштину да повуче мере

Питање је, међутим, зашто Унмик, који је по Резолуцији 1244 највиши орган власти на Косову и Метохији и који је гарант приштинских потписа и у оквиру споразума ЦЕФТА, допушта да се његова овлашћења не спроводе

Извор: Политика

ЦЕФТА нема механизам да казни било коју чланицу, па ни Приштину, због кршења тог споразума, те је једини начин да се Приштина приволи да повуче одлуку о подизању такси за робу из централне Србије – политички притисак.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини затражила је синоћ од Приштине да одмах укине одлуку о повећању пореза.

Колику снагу и утицај на одлуку Приштине ће имати позив из Брисела није познато, али је јасно да, осим политичких, нема правних инструмената да се Приштина приволи на повлачење одлуке.

ЦЕФТА, наиме, не располаже правним механизмом којим може да присили Приштину да повуче своју одлуку, већ је једини начин – да међународна заједница изврши притисак на косовске институције.

Шеф Унмика Захир Танин изразио је вечерас забринутост због одлуке косовске владе односно због потенцијалних последица по становнике Косова, као и политичких импликација по дијалог и нормализацију односа Београда и Приштине.

Питање је, међутим, зашто Унмик, који је по Резолуцији 1244 највиши орган власти на Косову и Метохији и који је гарант приштинских потписа и у оквиру споразума ЦЕФТА, допушта да се његова овлашћења не спроводе.

Професор Економског факултета Предраг Бијелић објашњава да не постоје правни механизми да се Приштина примора да не крши одредбе ЦЕФТА споразума.

„Приштина дефинитивно не поштују одредбе ЦЕФТА споразума, који предвиђа укидање или ограничење царина на поједине производе. И са оних 10 одсто и са ових 100 одсто директно крше ЦЕФТА споразум. Они то очигледно користе у политичке сврхе, а у ЦЕФТА не постоји механизам за решавање спорова”, каже Бјелић.

Каже и да мере Приштине представљају неку врсту „помодарства”, подсећајући да је Америка прва почела са подизањем царина конкурентима, али и савезницима.

„И сад, вероватно, и мање земље мисле да могу да користе те инструменте што је, у ствари, погрешно. Мање земље не могу да користе у тој мери трговину као политичко оружје или инструмент”, указује Бјелић.

Каже да би контрамера коју би наша земља могла да уведе могла бити везана за транзит, услуге или проток робе и људи, што би погодило Приштину, али би, истиче, таква мера отворила „неку нову спиралу” дешавања.

„Треба сачекати да видимо како ће поступити (Приштина) после позива из ЕУ. Ако не уважи позив Могеринијеве, онда стварно треба тражити неке контрамере и механизме заштите”, сматра Бјелић.

Управо зато што ЦЕФТА нема механизам да казни било коју чланицу због кршења тог споразума, Србија је протеклих година инсистирала да се промени начин гласања у тој организацији, јер по садашњим правилима све одлуке које се доносе у оквиру ове организације, морају бити једногласне, те да се оснује нова организација „ЦЕФТА+”.

ЦЕФТА каква је сада онемогућава и да се промене постојећа правила, јер је довољан само један глас „против” да се било који предлог одбије, па да не прође ни предлог за промену правила.

Зато је, према мишљењу стручњака, једини начин да се актуелни проблем са мерама Приштине превазиђе – притисак Светске трговинске организације, Европске уније и других међународних институција, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар