Стеван Гајић: Кад „Око магазин“ слаже у очи

РТС ме је злоупотребио и монтажом представио, намерно и подмукло, да говорим сасвим супротно од онога што сам стварно рекао

Стеван Гајић

У емисији „Око магазин“, емитованој у понедељак 19. новембра 2018. године, РТС 1 је флагрантно фалсификовао моју раније снимљену изјаву, монтирајући је тако да гледаоце доведе у заблуду како сугеришем да бивши македонски премијер Никола Груевски стоји иза преврата у Македонији у априлу 2017.

Гледаоци РТС-а могли су да чују како изговарам да Груевски „… јесте жртва политичког прогона, који не може да очекује фер и праведно суђење у својој земљи и не само то, већ он од већине актера, дакле суштински од Запада, односно да будем прецизнији од Стејт департмента…“. Ту ступају на сцену цензорске маказе и до гледалаца допире мој глас „… и оно што нам македонски медији и уопште људи који се баве политиком кажу је да је он човек који је највише стајао иза државног преврата који се догодио у Собрању који је заправо покренуо читав овај ланац догађаја“ (на снимку од 24:30). Моје речи, овако ишчупане, „поткрепљене“ су снимцима важне карике у „ланцу догађаја“ – упада демонстраната у Собрање 27. априла 2017. Шта гледалац да закључи, кога ја сматрам инспиратором преврата? Све је јасно као дан! Наравно, Груевског! Зар нисам управо рекао да је он „стајао иза државног преврата“?

Да нису употребљене цензорске маказе, гледалац би између два њихова шкљоцања јасно чуо да говорим о улози америчког амбасадора у Скопљу Џеса Бејлија (Jess Baily) у промени власти. Гледаоцима РТС-а је ускраћена и моја процена да председник САД Доналд Трамп још не контролише политику Стејт департмента на Балкану, јер су кадровска решења, као и политика, непромењени од Обаминог времена. Добар део македонске јавности Бејлија сматра човеком који је стајао иза преврата, у суштини иза збацивања с власти партије Груевског ВМРО-ДПМНЕ која је успела да из ванредних избора крајем 2016. изађе као најјача политичка снага у македонском изборном телу.

Бејли је, да би ствар била до краја јасна, супротно вољи изборног победника, практично устоличио Талата Џаферија за председника Собрања и тиме прекомпоновао политичку сцену избацивањем из игре појединачно најјаче странке, супротно дотад неупитној пракси, снажно подржаваној и од западних центара моћи. Дотад је важило правило да, ради стабилности Македоније, њену Владу формирају најјача македонска и најјача албанска странка. Да поновим, човек кога сам у контексту „ланца догађаја“ поменуо у изјави РТС-у није Груевски, већ Бејли; и није државни преврат био упад грађана, револтираних понижавајућом политичком узурпацијом, него кршење конституционалног аранжмана којим је чуван грађански мир.

РТС ме је, дакле, злоупотребио и монтажом представио, намерно и подмукло, да говорим сасвим супротно од онога што сам стварно рекао.

После свега, једино ме копка питање како је уредницима информативног програма РТС-а уопште могло пасти на памет да ме на овако неук и провидан начин кривотворе, с обзиром да сам на истој телевизији 1. октобра 2018. у емисији „Око“, посвећеној краху референдума о промени имена Македоније, износио ставове који се баш никако не могу уклопити у лажну слику коју је РТС покушао да створи. Тада сам, међутим, говорио уживо, изван домашаја цензорских маказа. А ја и 19. новембра догађаје у Македонији видим у длаку исто као и 1. октобра.

Београд, 20. новембар 2018.
Др Стеван Гајић, научни сарадник, Институт за европске студијеCategories: Противу цензуре

Tags: , , , ,

Оставите коментар