Александар Вучић: Сви траже да не идем у Париз због „косовске“ заставе

Председник Србије Александар Вучић индиректно је потврдио да ће путовати у Париз на обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата

Александар Вучић (Извор: НСПМ)

„Никоме од нас није пријатно, али морате да разумете да се признање десило пре десет година. Како је то одједном постало тема? Тако је и у Бечу, Паризу, Лондону, Берлину, Риму… Нигде да не идем? Да ли треба себе да изолујем? Кажите ми шта хоћете? Само немојте да тражите оно што вам се у једном тренутку учини како ћемо некоме мајку мајчину, а сутрадан да ми кукате како нисмо успели у побољшању нашег животног стандарда“, рекао је Вучић, преноси Б92.

„Хоћете да Србија не буде представљена у Паризу? Да тамо буде представљено Косово и Тачи, а Србија да не буде? Кажите… Да, Себастијан разуме, сви из опозиције и добар део јавности траже да ја не идем у Париз због те заставе. Како сад имате микроскопе, а све то вам се свиђало раније… Мени се не свиђа, рећи ћу Макрону да ми се не свиђа… Па шта, је л’ то разлог да не одем и да не разговарам са Макроном, и са Тачијем, Путином, Трампом? Шта је смисао? Да затворимо Србију јер смо стално увређени? Не можемо да глумимо увређену младу, него да идемо напред“, навео је Вучић. „…А сви ти који се сада јуначе, када оду у амбасаде не смеју да писну, ћуте као заливени, а кад треба да се јуначе пред домаћом штампом, ииии – то су светски јунаци, мишићи до неба.“

Још 20 година замрзнутог конфликта са Албанцима и нико нам неће остати у земљи

Покушај проналажења компромисног решења са Албанцима је нешто од виталног значаја за Републику Србију, ако морам да вам кажем – мали број људи у Србији у овом тренутку то подржава, тврди председник Вучић. За оно што је рекао данас на заједничкој конференцији за медије у Београду са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом позива се на резултате истраживања Демостата. И док Демостат каже да се 61 одсто грађана Србије „не слаже са идејом размене територија која би подразумевала размену Севера Косова за Прешевску долину“, Вучић управо ову бројку представља као „људе који су против било каквог договора или обавезујућег споразума са Албанцима“.

Вучић је ипак нашао разлог за оптимизам: „Али да вам кажем, и у 2014, и 2015, када смо почели са тешким реформама у земљи, нико за те тешке реформе није био, а данас када људи виде те резултате, претпостављам да бисмо имали подршку од 70 и 80 процената“.

Нагласио је још једном да Србија јесте за компромис тако што „не може албанска страна да добије све“.

Компромис је 100 година гарантовани мир

„Да, имамо свој Устав и у највишем правном акту наше земље пише једно, али кад хоћу да одем на Косово и Метохију, онда ме сачекају прелази и некакве границе између Срба и Срба, који су неки поставили од 2011, па сам ја зато рекао да је важно да то једном, сагласно заједничкој вољи Албанаца и Срба, у складу са компромисним решењем границе утврдимо.“

„А нама још само треба да имамо 20 година замрзнутог конфликта са Албанцима и нико нам неће остати у земљи. То што ће неки други пре нас да испразне своје територије – Албанци, и Хрвати и Бугари и не знам ко. Па шта то нама значи? На крају ћемо и ми да останемо без народа. Шта ће нам територија без народа, без људи? Открио је да се по први у пут у Београду број становника смањује упркос досељавања од 30000 на годишњем нивоу.“

„Нико живи неће остати да живи на Балкану због наших лоших економских прилика и наших свађа и сукоба. Морамо да покушамо да нађемо решење за Србе и Албанце и уколико бисмо успели то да пронађемо, то би било у наредних 100 година гарантовани мир и зато то тако снажно желимо, али за договор је увек потребно двоје и потребно је да дође до компромиса а што се до сада није догодило.“

Да ћутимо, да гледамо у будућност и да се молимо за нашу децу

Одлично је, каже Вучић, разумео канцелара и захвалио му се што је отворено рекао грађанима Србије који су то услови за улазак у ЕУ.

„Најлакше је сад неким људима да кажу, еееј нећемо у ЕУ, баш нас брига, али ти људи морају да знају да нећемо имати више инвеститоре, људи морају да знају да ти који су најгласнији против Европе са којом је 60% размене, да неће више бити инвестиција,“ одговорио је Вучић и подсетио да је управо он „најгласнији да говори ствари Европљанима у лице“.

„Али немојте ви који сте децу послали по градовима ЕУ да нам солите памет да нам не треба ЕУ. Наш народ хоће да живи богатије и боље.“

И даље нема решења, тврди, за Косово и Метохију, али је то, подсећа, решење Срба и Албанаца:

„Да ли смо ми близу некаквог решења? Нисмо, миљама смо далеко али је то пре свега решење у односима Срба и Албанаца и када неко говори да се тиме отвара Пандорина кутија, моје питање за све вас који сте признали независно Косово: А што сте отворили Пандорину кутију 2008? А како ћу ја да објасним српском народу овде да Албанци на Косову имају право на самоопредељење, а да Срби у Републици Српској немају право на самоопредељење?“

Председник тражи ако може било ко у свету да му каже по ком принципу међународног права да он каже нешто, да објасни правично нашем народу. Зато му преостаје да моли народ да разуме тешку ситуацију – „да ћутимо, да гледамо у будућност и да се молимо за нашу децу“, да моли Себастијана и све друге да Србија иде још више напред.

Разграничење

Иако као одговор на новинарско питање аустријске дописнице, Вучић данас помиње разграничење.

„Ја сам у свим својим јавним наступима до сада говорио искључиво о једном појму, на српском језику је то разграничење, не знам како се преводи на немачки језик.“

Али је председник, каже с друге стране и ћутао: „Ћутао сам када су други говорили о својим идејама, не зато што сам се са њима саглашавао, већ зато што сам сматрао да је важно да не рушимо атмосферу изношења идеја у жељи да се дође до компромиса и споразума.“

Што се разграничења тиче, новинарку је питао да ли мисли на границе земаља које су признале Косово као независну државу или не.

O Курцу

„Ми сматрамо редак гост, зато што је искрено посвећен и воли нашу земљу, воли наш регион али нам и ретко долази, јер колико год да често борави у нашој земљи, ми сматрамо да би могао чешће да нас посећује.“

Молим становништво да подржи све политичаре који желе да се упусте на пресудни пут окончања дијалога.

О Угљанину: Нико не треба да буде забринут, јер то неће створити проблеме за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да поруке Сулејмана Угљанина, изречене након победе на изборима за Национални савет Бошњака, не треба никога да брину јер представљају „само пусте жеље неодговорних политичара“.

Вучић је на конференцији за новинаре, упитан да прокоментарише Угљанинову изјаву да је Србија „фашистичка творевина“, рекао да је јавност већ навикла на његове увреде на рачун сопствене државе, те да је давао и много опасније изјаве од те.

„Те тврдње и увреде на рачун сопствене државе, то смо научили. Било је ту и других ствари које су проблематичније“, рекао је Вучић.

Он је додао да нико не треба да буде забринут, јер то неће створити проблеме за Србију.

„То су пусте жеље неодговорних политичара и ништа више“, рекао је Вучић и додао да се држава брине о том делу земље, те најавио да ће ускоро отворити радове на путу Нови Пазар – Тутин.

Вучић није желео да коментарише изјаву изабраног хрватског члана Председништва БиХ Жељка Kомшића да Србија треба да зна да је граница са БиХ на Дрини, те хрватске председнице Kолинде Грабар Kитаровић и појединих хрватских историчара да су Срби починили злочине над Хрватима.

„Покушаћемо да градимо добре односе. Неки други су проблеми били у њиховим изјавама, али немам снаге, нити мислим да има потребе да било коме одговарамо. Неретко људи о себи говоре много више него о онима о којима би имали нешто да кажу“, рекао је Вучић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Б92/Агенције/НСПМ, 6. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

5 replies

 1. Оно што се тиче побољшања стандарда никада боље.
  Отимачина пензија пар година а онда повећање од 5%, без враћања отетог, украденог.
  Ношење памперса на радном месту је стандард у Србији као и плате од 25000 у фабрикама које су подигнуте нашим парама а које делиш да би отварао те исте фабрике јер си у константној изборној кампањи.
  Још само када би сазнали колико коштају хиљаде аутобуса које круже Србијом и тоне сендвича које прождеру ови које те прате срећни што су бар мало видели света ван својих села и паланки, ван “Пинка“ и “Фарме“.
  Тако у том побољшању стандарда стигосмо и до “Линде“ и пилића, теби хвала!
  Никада боље колико је горе, никада лепше колико је ружно, никада истинитијих лажи благо теби а и нама!

 2. Курц нас толико воли да је данас изјавио да ће Аустрија подржати захтев тзв “ Косова “ за пријем у Интерпол!! Иако је председник Аустрије претходно рекао да то неће учинити. Предомислили се или их Вучић убедио да тако ураде јер тако одговара његовој издајничкој политици. Сам је рекао да ће последица уласка терориста у Интерпол бити оптужбе и прогон хиљада Срба, којима ће преостати или да беже или да буду затворени, па ви закључите.

  „Молим становништво да подржи све политичаре који желе да се упусте на пресудни пут окончања дијалога.“ Да ли је овим мислио на окончање дијалога на штету Србије ?? Наравно да јесте.

  А што се тиче одласка становништва из Србије чиста замена теза јер није замрзнути конфликт оно што угрожава Србију него резултати његове неспособности, издаје и фашистичке владавине.. Како неко написа графит: када Вучић оде, вратиће се роде. А вратиће се и нада и воља и перспектива и становништво .. када Вучић оде….

 3. Normalan političar ima stav koji iznese i očekuje reakciju na njega. Niko, makar malo politički obrazovan, ne moli nikoga ni za šta. Normalan političar zna na šta se kako reaguje. Na šiptarsku zastavu u Parizu neće reagovati, na pluvanje Sulje isto neće, ali je desetine ljudi pohapsio zbog uvrede njegovog braonkastog veličanstva i zbog toga ugrožene mu bezbednosti. Definicija demokratije je vladavina stava većine. Iako otvoreno ne govori da se radi o totalnoj uzurpaciji vlasti, stav većine ga ne zanima i ne obavezuje. Sebi je dao za pravo da je iznad većine, iznad zakona i iznad parlamenta.
  Sa njime razgovora nema, jer dok je imao mogućnosti da razgovara sa nekim, on to nije hteo. Zato nam preostaje samo da ga čistimo što pre. Prošli smo pitanje uvreda, morala, sramote, ponižena, izdaje. Sad je u pitanju opstanak. Njegov ili naš. I zato samo brzo, nemilosrdno i efikasno. Za spas zemlje i naroda.

 4. Све, баш све, од става, погледа, тикова, облизивања, дубине и боје гласа, кармина, безобалне бујице лажи, гмизавог отелотворења, тамновилајетне издаје која палаца кроз стакла измишљене диоптрије, скучености ума и љигавости душе преточених у ђавоимане покрете руку – све му је поткрепљено и утемељено величанственим орденом Александра Невског који су дрхтави прсти недостојног Путина са страхопоштовањем окачили на прса јуначка, баш онде где бије срдашце за Србију и Србе ! Како му стоји ! Не могу да начиним разлику у лепоти величанственог ордена и воденичног камена који би морао, колико одма’, око врата себи обесити, да не саблазни више у греху и болести…

 5. Каже Председник (некад државе) Србије:

  ”Не можемо да глумимо увређену младу, него да идемо напред“
  ”… Нигде да не идем? Да ли треба себе да изолујем? Кажите ми шта хоћете? Само немојте да тражите оно што вам се у једном тренутку учини како ћемо некоме мајку мајчину, а сутрадан да ми кукате…”

  Уличарско / кафански речник и ниво. Као да говори ментално ретардиранма.

  Наше државно и свако друго стање ствари је такво да изгледа да нам не може издобрити осим пошто нам буде много горе. Председник мора да има добре намере, зато ваљда тако ревносно и ради на овој претходној фази….

Оставите коментар