Аплаузом дочекана Путинова иницијатива да се руска војна обавештајна служба опет зове ГРУ

За Русију је успешан развој Оружаних снага приоритет приоритета, а у томе посебан значај има развој кадровских и техничких могућност војне обавештајне службе

Владимир Путин на прослави стогодишњице формирања војне обавештајне службе  (Фото: Факти)

Владимир Путин честитао је војним обавештајцима своје земље стогодишњицу формирања „легендарног ГРУ“. Главне обавештајне управе Генералштаба Оружаних снага РФ.

Притом је предложио да јој се врати „историјско име“ са скраћеницом ГРУ:

„Сада се ваша управа зове Главна управа. Нејасно је куда је настала реч `обавештајна`. Треба је вратити да би опет постојала Главна обавештајна управа, односно ГРУ“.

Сви присутни прослави стогодишњице су на ово устали и аплаудирали.

Путин је нагласио да је обавештајна служба неодвојиви део  војне службе и ратне науке јер је тако било вековима.

Подсетио је да су руски војни обавештајци одиграли важну улогу и у рату против Наполеона, и у Кримском рату и у Првом светском јер су до драгоцених података долазили ризикујући сопствени живот.

Додао је да се Русија и данас „свима њима поноси“ и да су многи официри Руске императорске армије одиграли важне улоге и у формирању нове државне структуре и нове војне обавештајне службе после 1917-те.

Још је у истом контексту указао: „Такву верност показали су и официри војне обавештајне службе на размеђу 90-их, после распада СССР. Тада смо успели да сачувамо и потенцијал ГРУ и школу кадровске професионалне обуке војних обавештајаца“.

Путин је навео да као Врховни командант познаје „јединствене потенцијале руске војне обавештајне службе“ , укључујући и њене могућности за извођење специјалних операција.

На крају је нагласио  да је за Русију успешан развој Оружаних снага приоритет приоритета, а да у томе посебан значај има развој кадровских и техничких могућност војне обавештајне службе.

Опрема: Стање ствари

(Факти, 2. 11. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. А зашто не Охрана? Сам наводи заслуге руских обавештајаца током рата против Наполеона, као и у Првом светском рату. Међутим, некрунисани цар Путин је чедо бољшевизма. Русија још није раскрстила са бољшевизмом.Предуго владају и дубоки су комунистички корени. Зато ће опет страдати.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading