Роберт Купер: Српска влада уверена да референдум о корекцији границе не би пропао као у Македонији

Изгледа да Вучић припрема терен за могући референдум о промени Устава, а што би могао да повеже са осталим мерама које му омогућавају да још више консолидује своју власт,“ поручио је у опширном писму Европљанима Роберт Купер

Извор: КоССев

ЕУ не сме да изгуби из вида видљив парадокс – док председник Вучић откључава врата Европској унији, поспешујући доношење споразума са Косовом, он затвара друга, консолидујући своју ауторитарну владавину и одомаћујући заробљену државу, наводно садржи поверљиво писмо на неколико страна британског дипломате и европског саветника, а некадашњег медијатора у дијалогу Београда и Приштине, Роберта Купера, након недавне посете Србији, које је управо објавио приштински портал Газета Еxпресс. Вучић нема интерес да Косово остане у замрзнутом конфликту и Европљанима је дао индикације за то да Србија треба да добије нешто, чак и уколико не дође до „потпуне замене територија“. Вучић „гаји очекивања“ да ће он „испоручити дата обећања“. „Чак га и српски либерали виде као неког ко може да успе, он може да буде наш Де Гол, кажу.“ Српска влада такође „изгледа потпуно уверена да, уколико би се одржао референдум о споразуму са Косовом који би укључио и корекцију границе, он не би пропао као што је пропао онај у Македонији“, наводно су Куперу рекли у Србији. Вучић и Тачи ће до краја ове године „симболично најавити споразум а до европских парламентарних избора довршити његово постизање“, садржи наводно Куперово писмо.

Купер је у писму говорио о томе да је, учествујући недавно на Београдском безбедносном форуму, кључна тема дебате била предлог размене територија за свеобухватни споразум којим ће се Србији „омогућити да поврати проблематичну територију (север косова) у замену за то да Србија призна Косово као државу“.

„Преокупација овим посебним питањем опасна је пошто одвлачи пажњу са стварних проблема која треба да се реше пре него се Србија придружи ЕУ. Демократија и владавина закона су најважније,“ пише дипломата на почетку писма.

Како Вучић види себе а шта Брисел жели?

„Председник Вучић је можда себе убедио да је Косово толико важно да уколико га реши, остало неће бити важно (он замишља да Брисел чезне за балканским чврстим херојем који ради на геополитичким споразумима док Брисел заправо жели предвидљиву земљу којом се добро управља, гледа своја посла и добро се слаже са својим суседима),“ наводи се у писму Купера.

„Стабилност пре демократије је свеприсутни мото ове владе и већине међународних партнера (неке паралеле са међународном подршком Груевском током 2015. падају ми на памет),“ такође пише Купер.

Вучић довео бриселски дијалог у застој

У дужем (наводном) писму, Купер је навео податке о стратегији проширења коју је ове године усвојила Европска комисија издвајајући податак да би 2025. могла да буде датум могућег пријема Србије. Међутим, подсетио је и на то да је у овој стратегији „јасно истакнуто“ да је нормализација односа Београда и Приштине главни услов пријема.

Поред тога, подсетио је и на сусрет Тачија и Вучића на форуму у Алпбаху, августа ове године, где је идеја „корекције граница“ по први пут представљена. У подсећању на хронологију догађаја ове године, Купер је такође навео и да је председник Вучић одбио да учествује на трилатералном састанку са Тачијем и Могерини, чиме је, како каже Купер, „дијалог довео у застој“. Подсетио је и на то да се то догодило више пута – „у јуну, јулу и поново у септембру“.

Вучић нема интерес за замрзнути дијалог али жели нешто заузврат

„Међутим, чак је и крајем марта, током раније студијске посете Европског савета за спољне послове, председник Вучић открио да он нема интерес за ситуацију у којој би Косово остало у замрзнутом конфликту, дајући индикације за то да Србија треба да добије нешто, чак и уколико не дође до потпуне замене територија,“ наводи се у писму.

Постоји јако уверење међу српским званичницима да је дијалог Београда и Приштине, који води ка уласку у ЕУ, „исцрпљен као место за сарадњу“.

„Време је да се помери са конструктивне нејасноће, на јасноћу о Србији и Косову,“ ово су наводно речи које је добио од Срба, Купер цитира.

Српски Де Гол очекује да испоручи дата обећања

Купер је анализирао и политичку ситуацију у Београду и Приштини у вези са идејом о размени територија и подсетио на то да Тачи нема „домаћу подршку“ за идеју „размене територија“ док Вучић „гаји очекивања“ да ће он „испоручити дата обећања“.

„Чак га и српски либерали виде као неког ко може да успе (‘он може да буде наш Де Гол’)“ – преноси своја сазнања из Србије.

Купер такође наводи да са једне стране у Србији подршку размени територија са Косовом даје 40 одсто становништва, док са друге стране, цитира наводе из Србије, српска Влада „изгледа потпуно уверена да, уколико би се одржао референдум о читавом споразуму са Косовом а који би укључио и корекцију границе, он не би пропао као што је пропао онај у Македонији“.

У анализи ситуације у Србији закључује да детаљан план још увек није „откривен“.

„Чак и не изгледа да је он још увек спреман,“ каже Купер.

Очекивања су да ће Вучић и Тачи до краја ове године симболично најавити споразум а довршити (са његовим доношењем) до европских парламентарних избора

Главна снага за доношење овог споразума били би дипломатски преговори на високом нивоу, који би били вођени идејама о раздвајању уместо тога да се консултују локалне општине уз „циљ стварања атмосфере добросуседских односа“, истакао је такође Купер.

Вучић-Тачи охрабрени драматичном променом Вашингтона, али Србији јасно да за размену територије потребна подршка Немачке

Купер је подсетио и на „драматичну“ промену позиције САД и да због тога Вучић и Тачи, у овом тренутку, „осећају да добијају охрабрење из Вашингтона за размену територија“.

Са друге стране, Србији је јасно, како Купер процењује, да је Србији за идеју размене територије, потребна подршка Немачке, као кључног европског партнера.

„Изгледа да Београд мање брине домаћа опозиција и сам западни Балкан када је у питању питање корекције граница, већ га више брине недостатак подршке из Немачке,“ додаје.

Ту Купер додаје да су му наводно у Србији рекли да САД, Велика Британија и Немачка „могу да нам обезбеде подршку у Приштини“.

Он сматра да је оно на шта Вучић можда рачуна победа националистичких партија у Европском парламенту, као и да Вучић такође има корист од одласка Ангеле Меркел са позиције канцеларке Немачке.

Као алармантним је оценио сада већ јасно и отворено неслагање САД и Немачке и да озбиљност овом проблему даје и то што се сада зависи и од француске позиције.

Истовремено, Купер је изразио је и забринутост поводом идеје размене територија, која се описује као „ефекат Пандорине кутије“.

Како разграничење види Србија по Куперу

„Недостатак амбиције Србије да ради на добросуседским односима са Косовом поставља предлог територијалне размене пре у складу са традицијом етничке хомогенизације раних двадесетих година двадесетог века на Балкану, подржаване са врха ка самом терену. пре него, на пример, постављање линије раздвајања између границе Данске и Немачке, што се истовремено догодило уз консултације са заједницама.“

ЕУ да буде спремна са алтернативним плановима

Купер у својим закључцима даје и препоруке да Могерини треба да разговоре између Србије и Косова постави на дневни ред Европског савета за спољне послове, али и да следећа „реактивна позиција ЕУ у овим разговорима треба да се пребаци ка охрабрујућим решењима која су легитимна и којима се увећава стабилност региона“.

„Али с обзиром на то да би смерница размене територија могла ипак да скрене на слепи колосек,“ Купер сматра да би ЕУ такође требало и да има спремне креативне идеје као алтернативне планове.

У препорукама Купер подсећа да стабилност услед „краткорочне добити“ коју ће испоручити влада у Београду, на средњорочне стазе неће добро послужити ЕУ. Због тога, Купер каже, ЕУ мора да „задржи фокус на квалитет демократије, укључујући и медијске слободе“.

Избори за националне савете мањина кључни –  4. новембар

„Кључни датум су избори 4. новембра за четири већа националних мањина (у Србији). Врло је извесно да ће ово бити искоришћено како би се ослабила мањинска самоуправна тела, која су иначе недавно у Србији приказана као „могући сепаратисти,“ истиче Купер и додаје да би „етничка ескалација у Прешеву и Новом Пазару могла да потписивање споразума учини хитним.“

„И док се признаје историјска димензија питања о којима се дискутује, лидери и институције ЕУ не смеју да изгубе из вида ‘видљив парадокс’ – док председник Вучић откључава врата ЕУ поспешујући споразум са Косовом он затвара друга, консолидујући своју ауторитарну владавину и одомаћујући „заробљену државу,“ закључује Купер.

Србија се суочава са падом административног капацитета због „масовног одлива мозгова“, наставља да описује туробну ситуацију у Србији.

„Изгледа да Вучић припрема терен за могући референдум о промени Устава, а што би могао да повеже са осталим мерама које му омогућавају да још више консолидује своју власт,“ поручио је у опширном писму Европљанима Роберт Купер.

Роберт Купер је британски дипломата који тренутно обавља функцију саветника Европске комисије у вези са Мијанмаром, који је поред тога и члан Европског савета за спољне послове.

Наслов и опрема: Стање ствари

(КоССев, 2. 11. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Српски де Гол?? Вучић може бити само српски Филип Петен.И искрено се надам да ће и завршити као Петен, односно као што би требале да заврше све издајице.

Оставите коментар