Велт: Више од половине Немаца би радо отишлo да живе у иностранству

Надате се мањем стресу, већем квалитету живота или лепшим временским приликама: више од половине Немаца би, према једном истраживању, на неко време или до краја живота живело у иностранству

(Велт, 10. 10. 2018)

Педесет пет процената анкетираних за потребе једног репрезентативног истраживања би радо живело у иностранству – један део њих чак и до краја живота. Са овом жељом су повезана, пре свега, три мотива.

Надате се мањем стресу, већем квалитету живота или лепшим временским приликама: више од половине Немаца би, према једном истраживању, на неко време или до краја живота живело у иностранству. Тако се изјаснило 55% анкетираних према резултатима једног репрезантитвног YouGov истраживања.

Скоро трећина анкетираних би радо, чак до краја свога живота, живела у иностранству. Тринаест процената би могло замислити свој живот ван Немачке у периоду од две до пет година. Девет процената би живело вани највише једну годину. Пре свега старији – преко 55 година – могу замислити да до краја живота живе у иностранству. Они у старосној доби од 18 до 24 године привучени су животу у иностранству, али на мањи број година.

Они који могу да замисле свој живот у иностранству као разлог за тако нешто су навели, пре свега, жељу за мирнијим и опуштенијим животом (38%). Следећи разлози су жеља за већим квалитетом живота (33%) и лепше временске прилике (31%).

Стабилније политичко стање или већи приход

Код већине се мишљење на тему одласка у иностранству у последње време променило: 29% анкетираних су навели да би, пре две године, били мање спремни на тако нешто. Они су као разлог, пре свега, навели да би радо живели у држави са стабилним политичким стањем. Други, као разлог, наводе жељу за већом зарадом.

Репрезентативна YouGov истраживање/анкета је наручена од стране пружаоца финансијских услуга Transferwise. У Немачкој је, у периоду од 19. до 21. септембра, анкетирано 2109 одраслих људи. Питања која су постављана су гласила:

Да ли бисте радо живели у иностранству (ван Немачке)?
У поређењу у односу на пре две године – да ли је мање или више вероватно, да бисте живели у иностранству или нема никакве разлике?
Изаберите разлог због којег бисте живели у иностранству (могуће више одговора навести истовремено)?
За 1256 анкетираних, који су претходно одговорили да би могли замислити свој одлазак и живљење у иностранству – оквирно, колико бисте дуго желели да живите у иностранству?

Са немачког посрбио: Јован ПјешчићCategories: Посрбљено

Tags: ,

Оставите коментар