ХРТ у јутарњем програму рекламирао „Мит о Јасеновцу“

„Индекс“ истиче да књига „Мит о Јасеновцу“ релативизује фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ

Фото:Танјуг

У јутрошњој емисији „Добро јутро Хрватска“ на ХРТ-у је представљен „Фестивал домољубног филма ‘Гордан Ледерер’“, а током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм „Мит о Јасеновцу“, као и филм Јакова Седлара „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918. – 2018“.

Портал Индекс је уз оцјену „скандалозно“ преноси да је графичко рјешење филма „Сто година србијанског терора у Хрватској 1918 – 2018“ слично америчком споменику „Маунт Рашмор“, на којем се изнад хрпе пожутјелих лобања налазе ликови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

У студију су сједели аутор фестивала Маријан Цапек и потпредсједник Удружења хрватских добровољаца „Домовинског рата“ Смиљан Томашевић.

Цапек је представљајући затим програм фестивала набројао филмове међу којима су и наслови „Штафета смрти“ и „Др Фрањо Туђман – јунак Домовинског рата“. Након њега, Томашевић је наставио листу филмова – „Крвава берба грожђа“, „Овчара неиспричана прича“, „Јазовка“, „Број 55“.

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма „Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918 – 2018“ у Запрешићу.

Након његовог излагања, јавила се водитељка истичући други наслов.

„Ту је и ‘Мит о Јасеновцу’ од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма“, рекла је водитељка.

На то јој је Томашевић одговорио да вјерује да је друштво у Хрватској зрело и да може да се суочи с прошлошћу.

„Треба ићи с истином и крајње је вријеме да се не дијелимо на лијеве и десне и да морамо прихватити прошлост онакву каква јесте“, рекао је Томашевић.

Индекс је, како наводи, о цијелом случају послао питање ХРТ-у. Портал истиче да књига „Мит о Јасеновцу“ релативизује фашизам, умањује број жртава логора и симпатизира усташки покрет и НДХ.

Челници града Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма и оштро осудили покушај историјског ревизионизма „најмрачнијег доба хрватске историје“.

РТРС

Наслов и опрема: Стање ствари

(Искра, 25. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар