Метју Палмер: САД желе да читав Балкан буде у НАТО

Остао још велики део пута да бисмо дошли до заједничке визије, а то је регион у потпуности интегрисан у европску породицу народа и НАТО оних земаља које имају ту амбицију, рекао је званичник Стејт департмента

Метју Палмер (Фото: in4s.net)

Званичник Стејт департмента Метју Палмер казао је данас да САД желе да читав Балкан буде у НАТО.

– Снажнији Балкан значи снажнију Европу и снажније евроатлантско партнерство, рекао је он.

Како преносе агенције, навео је да је у Београду био први пут 1993. године у јеку рата у БиХ и констатовао да је регион отада прешао велики пут.

– Остао је још велики део пута да бисмо дошли до наше заједничке визије, а то је регион у потпуности интегрисан у европску породицу народа и НАТО оних земаља које имају ту амбицију. САД конзистентно деценијама подржавају аспирације земаља Балкана за чланство у ЕУ. Проширење је кључни покретач за безбједност, стабилност, демократију и просперитет у региону, рекао је Палмер на Београдском безбједносном форуму.

Како је навео, НАТО је већ позвао Македонију у своје чланство, а ЕУ сигнализирала спремност за отварање преговора наредног јуна. Према његовим речима, БиХ представља велику забринутост за САД.

Говорећи о Црној Гори истакао је да та земља треба да буде поносна на то што је постала чланица НАТО.

Да би осигурала напредак на путу ка ЕУ, Подгорица ће, сматра Палмер, морати да удвостручи напоре у спровођењу кључних реформи које ће ојачати владавину права, борбу против организованог криминала и допринети јачању економије. Апеловао је на Црну Гору и да заштити слободу медија.

Он је позвао Београд и Приштину да искористе историјску прилику и постигну споразум који би био трајан и који би био „win-win“ за обје стране.

Како је рекао, сада је вријеме за компромис, да две стране буду креативне и флексибилне.

– Не подржавамо ниједну специфичну формулу, нити има бланко чека кад је ријеч о подршци САД. Апелујем на Београд и Приштину да искористе ту пресудну прилику, да изнесу идеје и компромисе који ће осигурати да споразум буде „win-win“, јер ако то буде однос побједник-губитник неће бити споразума и стварни добитници ће бити они споља који желе да регион буде слаб и подијељен, рекао је званичник Стејт департмента.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 19. 10. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Остао је још велики део пута док Бондстил не постане руска војна база и док подручје Балкана у целости не буде део јединственог одбрамбеног система руско-кинескоог савеза. Жеља становника Балкана је да са грбаче скине незване туторе. Наравно, централна прослава завршетка целог демократског поступка ће бити у Вестмистерској палати, док ће у Белој кући бити организовани терапеутски третмани осиромашеним уранијумом. Радујемо се што ће најзад и демократски запад бити у прилици да осети благодети демократије.

Оставите коментар